Maddenin ısı ile etkileşimi konusunda argümantasyon uygulamaları ile desteklenmiş buluş yolu öğrenme stratejisine yönelik sınıf içi etkinliklerin 8.sınıf öğrencilerinin akademik başarıları üzerine etkisi
The effect of the discovery learning strategy supported by argumentation practices on 8th grade students' academic achievement in the interaction of matter with heat
- Tez No: 692073
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Buluş Yoluyla Öğrenme, Argümantasyon, Akademik Başarı, Science Education, Discovery Learning, Argumentation, Academic Achievement
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada“Maddenin Isı ile Etkileşimi”konusunda argümantasyon uygulamaları ile desteklenmiş buluş yolu ile öğrenme stratejisinin 8. Sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına etkisi incelenmiştir. Araştırma eşitlenmemiş kontrol gruplu ön test son test yarı deneysel modeline yönelik desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini uygun örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında Adana ili Karaisalı ilçesinde bulunan 2 ortaokulda öğrenim gören 34 (20 deney, 14 kontrol) 8. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada deney grubunda argümantasyon uygulamaları ile desteklenmiş buluş yoluyla öğrenme stratejisi ile ders işlenmiş, kontrol grubunda ise ders sadece buluş yoluyla öğrenme stratejisi ile işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen akademik başarı testi kullanılmıştır. Her iki gruba da derslerden önce akademik başarı testi ön test olarak uygulanmıştır. Üç hafta (10 ders saati) sonunda ise aynı ölçekler son test olarak tekrar uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistiklerden, bağımlı gruplar t-testinden, ANCOVA'dan yararlanılmıştır. Çalışma sonunda argümantasyon uygulamaları ile desteklenmiş buluş yolu ile öğrenme stratejisinin fen bilimleri dersinde öğrencilerin akademik başarıları üzerine olumlu yönde etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The effect of the discovery learning strategy supported by argumentation practices on the academic achievement of 8th-grade students on the topic of matter-heat interaction was investigated in this study. The study was designed using a pretest-posttest quasi-experimental model with an unequal control group. The study's sample included 34 eighth-grade students (20 students in the experimental group and 14 in the control group), from two different secondary schools in the district of Karaisal in Adana, Turkey, during the spring semester of the 2019-2020 academic year, who were selected using the appropriate sampling method. In the experimental group, a discovery learning strategy supported by argumentation was used, whereas in the control group, only the discovery learning strategy was used. As a data collection tool, the researchers' Academic Achievement Test (AAT) was used. Prior to the lessons, both groups were given the AAT as a pre-test. At the end of three weeks (10 lesson hours), the same test was used as a posttest. Descriptive statistics, paired sample t-tests, and ANCOVA were used to analyze the collected data. The study concluded that the discovery learning strategy, when supported by argumentation practices, improved students' academic achievement.