The impact of COVID-19 on consumer preferences: Does it have a permanent effect? A case study from Turkey
COVID-19'un tüketici tercihleri üzerine etkisi: Kalıcı bir etkisi var mı? Türkiye üzerine bir vaka çalışması
- Tez No: 692103
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SITKI DEĞER ERYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Tüketici Tercihleri, Demografik Özellikler, Psikolojik Etmenler, Tüketim Değişiklikleri, Covid-19, Consumer Behavior, Demographic and Psychological Features, Consumption Changes
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
2019 yılının sonlarında Çin'de ortaya çıkıp kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 hastalığı tüm insanlığı derinden etkilemiştir. Kendilerinin ve çevrelerinin sağlığı konusunda endişe hissetmeye başlayan tüketicilerin öncelikleri değişmiştir. Alınan sosyal mesafe tedbirleri ve geçici süre ile kapanan işletmeler sonucu yeme-içme, gezme ve sosyalleşme anlayışı mecburen değişmek durumunda kalmıştır. Sosyal hayatın bu denli değişmesi tüketici alışkanlıklarının da evrilmesine sebep olmuştur. Çalışmamızın amacı tüketici alışkanlıklarında yaşanan bu değişikliğin kalıcı olup olmadığını anlamaya yöneliktir. Bu çalışma bir anket araştırmasıdır ve 172 gönüllüye anket uygulanmıştır. Anket verileri SPSS programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda eğitim seviyesi ile ev dışı harcamalar, ev temizliği ve kişisel gelişim ve hobi harcamalarının azalması arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Gelir seviyesi, ev temizliği harcamaları ve kişisel gelişim harcamalarının azalmasında anlamlı bir değişkendir. Cinsiyet ile kişisel bakım harcamaları arasında yine anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır. Tüm harcama kategorilerin Covid-19 sürecinden negatif etkilendiği görülmekte olup harcamalarının azalmasının ardındaki ana etken ise hastalık korkusudur. Her ne kadar sağlık endişesi hissedenlerin sayısı fazla olsa da artık bazı harcamalarını gerekli görmeyen veya başka şekillerde elde atmaya başlayan kişilerin sayısı da yadsınamayacak kadar fazladır. Aşılanmanın tamamlanması ile talebin de hızlanması beklenmektedir fakat bu hızlanma tüm sektörlerde aynı hızda olmayacaktır. Kişisel bakım ve turizm gibi diğer sektörlere göre daha yavaş toparlanacak sektörler için de önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Covid-19, which appeared in China in late 2019 and soon took over the world, has affected all humanity deeply. The priorities of consumers have changed. The concept of eating, drinking, traveling, and socializing has been forced to change as a result of social distance measures and temporary business closure. The change in social life has also led to the evolution of consumer habits. The purpose of our work is to understand whether this change in consumer habits is permanent. This study is based on a survey with 172 volunteers. Survey data have been analyzed in the SPSS program. The research found a significant relationship between the level of education and decrease in external spending, auxiliary expenditure, personal development, and hobby spending. Income is a meaningful variable in the reduction of household cleaning expenses and personal development expenses. There is another meaningful relationship between gender and personal care expenditures. All spending categories are seen to be negatively affected by the Covid-19 period, and the main factor behind the reduction in spending is disease fear. Although the number of people who feel health concerns is high, there are now too many people who do not consider some expenditures necessary or start to acquire them in other ways. The completion of the vaccination is expected to accelerate the demand, but this acceleration will not be the same in all sectors. Recommendations have also been made for sectors that will recover more slowly than other sectors such as personal care and tourism.