Biyografi ve kurmaca ilişkisi bağlamında Ayşe Kulin'in romanları
Ayse Kulin's novels in the context of biography and fiction relation
- Tez No: 692205
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN ERONAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ayşe Kulin, roman, biyografi, kurmaca, gerçek, biyografik roman, Ayşe Kulin, novel, biography, fiction, fact, biographical novel
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Ayşe Kulin kaleme aldığı roman ve diğer türdeki eserleriyle günümüzün çok okunan ve çok üreten yazarlarından biridir. Üslubundaki akıcılığı ve titizliğiyle büyük övgüler alan yazar roman ve kitaplarıyla pek çok satış rekorları kırmıştır.“Biyografi ve Kurmaca İlişkisi Bağlamında Ayşe Kulin'in Romanları”adlı çalışmamızda basıldığı yıl dikkate alınarak yazarın;“Adı: Aylin, Füreya, Köprü ve Türkân -Tek ve Tek Başına”adlı romanları biyografik hususlar nezdinde kapsamlı bir şekilde incelemeye tabi tutuldu. Beş bölümden müteşekkil olan tezin birinci kısmında; Türk ve Dünya edebiyatındaki örnekler temel alınarak“Kurmacanın Tanımı”,“Gerçeğin Tanımı”,“Biyografinin Tanımı”ve“Biyografik Romanın Tanımı ve Gelişimi”başlığı altında teferruatlı izahlara yer verildi. Çalışmanın ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümlerinde sırasıyla değerlendirilen romanların özellikleri, olay örgüsü, ele alınan şahsın yaşam öyküsü ve yaşam öyküsünün kurmacaya dönüşümündeki mefhumları üzerinde duruldu. Sonuç kısmında da çalışma boyunca elde edilen bulguların genel bir değerlendirmesi yapıldı. Tezin sonunda ise yararlanılan tüm kaynakları içeren bibliyografyaya yer verildi.
Özet (Çeviri)
Ayşe Kulin is one of today's widely read and productive writers with her novels and other works she wrote. The author, who is praised for her fluency and meticulousness in her style, broke many sales records with her novels and books. Considering the year it was published in our work titled“Ayse Kulin's Novels in the Context of Biography and Fiction Relation”the author; Her novels“Name: Aylin, Füreya, Köprü and Türkȃn -Tek ve Tek Başına”were subjected to a comprehensive examination in terms of biographical aspects. In the first part of the thesis, which consists of five chapters; Based on examples from Turkish and World literature, detailed explanations were given under the titles of“Definition of Fiction”,“Definition of Reality”,“Definition of Biography”and“Definition and Development of Biographical Novel”. In the second, third, fourth and fifth chapters of the study, the characteristics of the novels evaluated respectively, the plot, the life story of the person in question and the notions of the transformation of the life story into fiction were emphasized. In the conclusion part, a general evaluation of the findings obtained throughout the study was made. At the end of the thesis, a bibliography containing all the sources used was included.