Metin-yazar ilişkisi: Mustafa Kutlu'nun hikâyelerinde biyografik izler
Text-author relationship: Biographical traces in Mustafa Kutlu's storys
- Tez No: 734365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Biyografi, Biyografik Okuma Yöntemi, Mustafa Kutlu, Hikâye, Biography, Biographical Reading Method, Mustafa Kutlu, Story
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada ilk olarak biyografi türünün tanımına ve tarihi gelişimine yer verilmiş, sonrasında biyografisi ve eserleri arasında sıkı bir bağ bulunan Kutlu'nun hikâyeleri biyografik okuma yöntemiyle akademik veriler dâhilinde incelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda annesi ve babasına dair çocukluk anılarına, hayal ve duygu dünyasını süsleyen tren figürüne, yaşamında iz bırakan şehirlere, düşüncelerini oluşturan fikirler ve çeşitli konulardaki eleştirilerine dair birçok kare, hikâyeleriyle paralel okunmuştur. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümlerde Mustafa Kutlu'nun biyografisinin eserlerindeki yansımalarının rahat bir şekilde tespiti için yazarın çocukluk, gençlik yılları, eğitim ve meslek hayatına dair parçalara odaklanılmış; tezin asıl bölümünü oluşturan üçüncü kısımda ise yazarın yaşam öyküsünü meydana getiren olaylar, düşünceler ve duygularının kurmaca eserlerindeki yansımaları biyografik okuma yöntemi çerçevesinde ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the definition and historical development of the biography genre are first comprised, Kutlu's stories, which are closely linked between his biography and his works, are then examined in academic data by biographical reading method. In this context, it is read in parallel with many stories about authour's childhood memories of his mother and father, the train figure that adorned the world of dreams and emotions, the cities that left their mark on his life, the ideas that constituted his thoughts and his criticisms on various subjects. The study consists of three chapter. In the first and second chapter, the author's childhood, youth, education and professional life are focused on the reflections of Mustafa Kutlu's biography in his works, In the third chapter, which constitutes the main part of the thesis, the reflections of the events, thoughts and feelings that constituted the life story of the author in the fictional works are tried to be revealed within the framework of biographical reading method.