Üniversite öğrencilerinin merhamet düzeylerinin spor yapıp yapmama durumuna göre incelenmesi
Comparision of university students compassion levels in relation to doing sports
- Tez No: 692244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZTÜRK AĞIRBAŞ, DOÇ. DR. İZZET UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Duygu, merhamet, spor, Emotions, self-compassion, sport
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin spor yapıp yapmama durumlarına göre merhamet düzeylerini incelemektir. Araştırmaya Atatürk Üniversitesinin farklı bölümlerinde okuyan 362 kadın ve 494 erkek olmak üzere toplam 856 kişi gönüllü olarak katıldı. Pommier (2011) tarafından geliştirilip Akdeniz ve Deniz (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ''Merhamet Ölçeği'' kullanıldı. Elde edilen veriler SPSS 25.0 istatistik paket programında, 'Bağımsız Örneklem T Testi' ve çoklu grup karşılaştırmalarında 'Tek Yönlü Varyans Analizi' ile birlikte anlamlı farklılıklar tespit etmek için TUKEY testleri ile analiz edildi. Sonuçlar .05 anlamlılık düzeyinde yorumlandı. Araştırma verileri incelendiğinde cinsiyet değişkenine göre tüm alt boyutlarda ve merhamet ölçeği toplam puanı ''değerler arasında, yaş değişkenine göre 'sevecenlik', 'paylaşımların bilincinde olma' alt boyutları ve 'toplam merhamet' 'düzeylerinde, 'ev hanesinin maddi gelir değişkenine' göre 'sevecenlik' ve 'umursamazlık' alt boyutlarında, spor durumu değişkenine göre 'bağlantısızlık' ve 'ilişki kesme' alt boyutunda, 'spor türü değişkenine göre' ' bağlantısızlık' alt boyutunda, spor yapma süresi değişkenine göre 'paylaşımların bilincinde olma', 'bağlantısızlık', 'ilişki kesme' alt boyutlarında ve 'toplam merhamet' düzeylerinde gruplar arasında anlamlı farklar bulunmuştur. Diğer alt boyutlarda ise anlamlı fark tespit edilmemiştir. Araştırmada cinsiyet, yaş, ev hanesi maddi geliri, spor yapma durumu, spor türü, spor yapma süresi merhametin çeşitli boyutlarında etkili iken; öğrenim gördüğü bölüm merhamet konusunda etkili bir değişken olmadığı sonuçlarına ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the compassion levels of university students according to whether they do sports or not. A total of 856 people, 362 women and 494 men, studying in different departments of Atatürk University, participated in the research voluntarily. The“Compassion Scale”developed by Pommier (2011) and adapted into Turkish by Akdeniz ve Deniz (2016) was used. The obtained data were analysed with SPSS 25.0 statistical package program, 'Independent Sample T Test' and 'One Way Analysis of Variance' in multi-group comparisons, together with TUKEY tests to detect significant differences. The results were interpreted at the .05 significance level. When the research data are examined, the total score of the compassion scale in all sub-dimensions according to the gender variable and the total score of the“kindness”according to the age variable, the sub-dimensions of 'awareness of sharing' and 'total compassion' according to the age variable differed from the financial income variable of the household. According to the 'kindness' and 'indifference' sub-dimensions according to the sport status variable, in the 'disconnection' and disconnection sub-dimension according to the sport type variable, in the 'disconnection' sub-dimension according to the sport type variable, and in the“time to do sports”sub-dimension according to the variable Significant differences were found between the groups in the sub-dimensions of 'being aware of sharing', 'disconnection', 'disconnection' and 'total compassion'. No significant difference was found in other sub-dimensions. In the research, while gender, age, household income, sports status, type of sports, duration of sports are effective in various dimensions of compassion; It was concluded that the department he studied was not an effective variable in compassion.