Hashimoto tiroidi olanlarda kanda NLRP3 ve asprosin düzeyinin incelenmesi
Investigation of blood NLRP3 and asprosin levels in those with hashimoto's thyroid
  1. Tez No: 692270
  2. Yazar: ALİ GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM CİNDOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroditi, Nlrp3, Asprosin düzeyi, Hashimoto's thyroiditis, Nlrp3, Asprosin level
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Hashimoto tiroiditi; yüksek serum tiroid antikorları ve guatr varlığı ile karakterize, dünyada ve ülkemizde en sık görülen kronik tiroidit türüdür. İyot eksikliği olmayan toplumlarda en sık guatr ve hipotiroidi nedenidir. Hipotroidi klinikte halsizlik, obezite, ödem, stres, depresyon olarak görülür. Patogenezinde inflamasyon, fibrozis, adiposit proliferasyonu, tiroid stimülan hormonun (TSH) reseptör antikorları suçlanmaktadır. Nod-like receptor pyrin domain-containing 3 (Nlrp3) inflamazom, inflamasyon üretme potansiyeli olan uyaranları tanıyan ve buna yanıt olarak proinflamatuar sitokinlerin üretimi ve salgılanmasından sorumlu bir süreci yöneten protein kompleksidir. Nlrp3 inflamazomu çeşitli otoinflamatuar ve otoimmün hastalıkların patogenezi ile oldukça ilişkilidir. Asprosin, hipotalamusta iştahın artmasına yol açar. Karaciğerde asprosin, glikoz üretimini ve salınımını arttırr. İskelet kasında ise stres/inflamasyon yollarını aktive eder. Çalışmamızın amacı hashimoto tiroiditi patogenezine Nlrp3 ve asprosin düzeyinin etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mayıs 2019 – Eylül 2020 tarihleri arasında prospektif olarak Dahiliye ve Endokrinoloji Poliklinikleri' ne başvuran hashimoto tiroiditi tanılı 48 hasta ve 40 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 88 kişi dahil edildi. Çalışma süresince hastaların ayrıntılı anamnezi, fizik muayeneleri, demografik verileri kayıt altına alındı. Hastaların tansiyonu, boy ve kiloları ölçüldü, vücut kitle indekleri hesaplandı, hemogram ve biyokimya parametreleri değerlendirildi. Asprosin ve Nlrp3 kiti kullanılarak ELISA yöntemiyle Nlrp3 ve asprosın düzeyi çalışıldı. Bulgular: Yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi olarak gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Hashimoto tiroiditi olan hastalar ile sağlıklı bireyler karşılatırıldığında Nlrp3 ve asprosin düzeyi sırasıyla (p=0.001),(p=0.001) istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. Ferritin düzeyi ve D vitamini düzeyi hasta grubunda kontrol grubuna göre sırasıyla (p= 0.00), (p= 0.00) istatistiksel olarak anlamlı düşük saptandı. Total kolesterol ve LDL düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre sırasıyla (p= 0.00), (p= 0.00) istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. Sonuç: Hashimoto tiroiditi etyolojisi net olarak saptanamamış otoimmün bir hastalıktır. Hashimoto tiroditi Nlrp3 ve asprosin düzeyi arasındaki ilişkinin ilk defa incelendiği çalışmamızda, hashimoto tiroiditi tanılı bireylerde inflamatuvar belirteç olan Nlrp3 ve asprosin düzeyini anlamlı olarak yüksek bulduk. Daha geniş çaplı çalışmalar ile belki de hashimoto tiroditidinde Nlrp3 ve asprosin düzeyi tanı ve takipte biyobelirteç olarak kullanılabilir. HT' nin kliniğinde vitamin eksiklikleri, anemi ve dislipidemi önemli bir yere sahiptir. Çalışmamız da göstermiştir ki hastaların takibinde akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Hashimoto's thyroiditis; It is the most common type of chronic thyroiditis in the world and in our country, characterized by high serum thyroid antibodies and the presence of goiter. It is the most common cause of goiter and hypothyroidism in societies without iodine deficiency. Hypothyroidism is clinically seen as weakness, obesity, edema, stress, and depression. Inflammation, fibrosis, adipocyte proliferation, and thyroid stimulating hormone (TSH) receptor antibodies are blamed in its pathogenesis. Nod-like receptor pyrin domain-containing 3 (Nlrp3) inflammasome is a protein complex that recognizes stimuli with the potential to produce inflammation and directs a process responsible for the production and secretion of proinflammatory cytokines in response to it. Nlrp3 inflammasome is highly associated with the pathogenesis of various autoinflammatory and autoimmune diseases. Asprosin leads to increased appetite in the hypothalamus. In the liver, asprosin increases glucose production and release. In skeletal muscle, it activates the stress/inflammation pathways. The aim of our study is to investigate the effects of Nlrp3 and asprosin levels on the pathogenesis of Hashimoto's thyroiditis. Materials and Methods: A total of 88 people, 48 patients with a diagnosis of Hashimoto's thyroiditis and 40 healthy volunteers, who prospectively applied to the Internal Medicine and Endocrinology Polyclinics between May 2019 and September 2020, were included in the study. During the study, detailed anamnesis, physical examination and demographic data of the patients were recorded. The blood pressure, height and weight of the patients were measured, body mass indices were calculated, hemogram and biochemistry parameters were evaluated. Nlrp3 and asprosin levels were studied by ELISA method using Asprosin and Nlrp3 kit. Results: There was no significant difference between the groups in terms of age, gender and body mass index. When patients with Hashimoto's thyroiditis and healthy individuals were compared, Nlrp3 and asprosin levels were found to be statistically significantly higher (p=0.001), (p=0.001), respectively. Ferritin level and vitamin D level were found to be statistically significantly lower in the patient group compared to the control group (p= 0.00), (p= 0.00), respectively. Total cholesterol and LDL levels were statistically significantly higher in the patient group than in the control group (p= 0.00), respectively (p= 0.00). Conclusion: Hashimoto's thyroiditis is an autoimmune disease of unknown etiology. In our study, in which the relationship between Hashimoto's thyroiditis Nlrp3 and asprosin levels was examined for the first time, we found that the inflammatory marker Nlrp3 and asprosin levels were significantly higher in individuals with a diagnosis of Hashimoto's thyroiditis. With larger studies, perhaps Nlrp3 and asprosin levels in Hashimoto's thyroiditis can be used as a biomarker in diagnosis and follow-up. Vitamin deficiencies, anemia and dyslipidemia have an important place in the clinic of HT. Our study also showed that it should be kept in mind in the follow-up of patients.