Sporcularda bağlılık: Sürekli optimal performans duygu durumu ve spora özgü başarı motivasyonuyla ilişkisi ve metaforik algılar
Athletes engagement: Relation to dispositional FLOW state and sport specific achievement motivation and metaphorical perceptions
- Tez No: 692338
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÖKHAN ÇOBANOĞLU, DOÇ. DR. ÖZDEN TEPEKÖYLÜ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcu Bağlılık, Sürekli Optimal Performans Duygu Durumu, Spora Özgü Başarı Motivasyonu, Metaforik Algı, Athlete Engagement, Dispositional Flow State, Sport-Specific Achievement Motivation, Metaphorical Perceptions
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Amaç: Sporcuların, sporcu bağlılık düzeylerinin incelenmesi ve sporcu bağlılığıyla sürekli optimal performans duygu durumu ve spora özgü başarı motivasyonu arasındaki ilişkilerin belirlenmesidir. Ayrıca çalışmada sporcuların cinsiyet, yaş ve sporculukla ilgili özelliklerinin sporcu bağlılığına, sürekli optimal performans duygu durumuna ve spora özgü başarı motivasyonuna olan yordayıcı etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte katılımcıların sporla ilgili metaforik algıları sporcu bağlılığıyla ilişkisel olarak incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden“İç İçe Karma Desen”kullanılmıştır. Örnekleme; 14-18 yaş aralığında 499 sporcu dahil edilmiştir. Veri toplamı aracı olarak“Sporcu Bağlılık Ölçeği”,“Sürekli Optimal Performans Duygu Durum Ölçeği-2”,“Spora Özgü Başarı Motivasyonu Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Veriler çevrimiçi form aracılığıyla toplanmıştır. Veri analizinde çoklu doğrusal regresyon, kanonik korelasyon, hiyerarşik regresyon ve nitel verilerde içerik analizi teknikleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Sporcuların bağlılık düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Sporcu bağlılığıyla sürekli optimal performans duygu durumu ve spora özgü başarı motivasyonu arasında pozitif ilişki, incelenen değişkenler arasından cinsiyet ve haftalık antrenman süreleri sporcu bağlılığı ve sürekli optimal performans duygu durumunu anlamlı bir şekilde yordadığı görülmüştür. Bununla birlikte bulgular sporcuların bağlılık düzeyinin yüksekliğini destekleyen metafor kategorilerinin oluştuğunu da göstermiştir. Sonuçlar: Sporcunun yaptığı spora olan bağlılığının performanslarıyla ilgili parametrelerden sürekli optimal performans duygu durumu ve spora özgü başarı motivasyonunu etkileyen önemli bir değişken olduğu söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the athlete's engagement levels and to determine the relationships between athlete engagement, dispositional flow state and sport-specific achievement motivation. In addition, it was aimed to examine the predictive effects of gender, age and athletic characteristics of athletes on athlete engagement, dispositional flow state and sport-specific achievement motivation. In addition, the metaphorical perceptions of the participants about sports were examined in relation to athlete engagement. Methods: In the research,“Nested Mixed Pattern”, one of the mixed research methods, was used. Sampling; 499 athletes between the ages of 14-18 were included.“Athlete Engagement Scale”,“Dispositional Flow State Scale-2”,“Sport-Specific Achievement Motivation Scale”and“Personal Information Form”were used as data collection tools. Data were collected via an online form. In data analysis, multiple linear regression, canonical correlation, hierarchical regression and qualitative data were evaluated using content analysis techniques. Findings: It was observed that the level of engagement of the athletes was high. A positive relationship between athlete engagement and dispositional flow state and sport-specific achievement motivation. Among the variables examined, gender and weekly training times were found to significantly predict athlete engagement and dispositional flow state. However, the findings also showed that metaphor categories supporting the high level of engagement of the athletes were formed. Results: It can be said that the athlete's engagement to the sport is an important variable that affects the dispositional flow state and sport-specific achievement motivation, which are among the parameters related to their performance.