Social integration of Afghan migrant women living in Zeytinburnu
Zeytinburnu'nda yaşayan Afgan kadın göçmenlerin sosyal entegrasyonu
- Tez No: 692367
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA OĞUZ GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın Göçmenler, Toplumsal Entegrasyon, Afgan Göçmenler, Türkiye, Women Migrants, Social Integration, Afghan Migrants
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de Afgan kadınlarının toplumsal entegrasyonunu etkileyen faktörlerin neler olduğunu açıklamayı hedeflemektedir. Afgan kadınlarının Afganistan'dan Türkiye'ye göçünü, göç sonrası toplumsal entegrasyonlarına odaklanarak anlatıyor. Amacım, feminist yaklaşımla, özellikle İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde yaşayan Afgan kadınlarının Türkiye'deki toplumsal entegrasyon“deneyimlerini”not ederek, yerleşimlerini değerlendirmektir. Feminist bakış açısı, kadınların evlilik sonrası rollerindeki değişimler, aile karar alma süreci, işbölümleri ve göç sonrası kadınların öncelikli sorunları gibi göç sürecinde toplumsal cinsiyet ilişkilerinde meydana gelen değişiklikleri açıklar. Feminist bakış açısına göre mülakatlar ve saha çalışması göçmen kadınların entegrasyonunu anlamada en etkili yöntemlerdir. Bu amaçla, çalışma Zeytinburnu'nda 37 Afgan kadınlarla yapılan yüz yüze ve telefon görüşmelerin sonuç ve gözlemlerini içermektedir. Araştırmam sonucunda katılımcıların çoğu benzer ihtiyaçları açıklasa da, bazı deneyimler yine de toplumsal entegrasyonlarındaki mevcut engelleri dile getirdi. Görüşmemden toplanan ve analiz edilen verilere göre görünen odur ki, Afgan kadınlarının yerel düzeyde toplumsal entegrasyonu ile ilgili uygun destek sistemleri yeterli olmadığı için, Afgan kadınları Türkiye'de başarılı bir entegrasyon sağlamak için en fazla sorumluluğu kendileri almak zorundadır. Feminist bakış açısı, savunmasız kadınların güvenli bir toplumsal çevreye ve çalışma ortamlarına ihtiyaç duyduğunu vurgular (Tittensor & Mansouri, 2017). Buradaki temel zorluk, kabul eden ülkelerin kalıcı olarak kalmak isteyen göçmen kadınlar için bir refah planı ve politikaları oluşturamamasıdır. Bu çalışma, Türkiye'de yaşayan Afgan kadınların toplumsal ve ekonomik durumlarının dile getirilmesinin önemini vurgulamaktadır. Afgan 4 kadınlarının toplumsal entegrasyonu konusunda bilincin artırılması için daha çok sayıda kapsamlı araştırmalara ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explain the factors affecting the social integration of Afghan women in Turkey. It describes the Afghan women's migration from Afghanistan to Turkey, with a focus on their social integration after migration. The feminist point of view explains the changes in the gender relations during the migration process such as changes in women's roles after marriage, family decision-making process, labor divisions, and women's prior issues after migration. According to the feminist point of view, interviews and fieldwork are the most influential methods for understanding the integration of migrant women. My goal is to assess the settlement of Afghan women noting the social integration experiences in Turkey, particularly those who are living in the Zeytinburnu district of Istanbul. It contains the results and observations of the face to face interviews and telephone interviews conducted with 37 Afghan women in Zeytinburnu. Although most of the participants explained similar needs, still some of the experiences expressed the existing barriers in their social integration. According to the collected and analyzed data from my interview, Afghan women have to take the most responsibility for achieving a successful social integration in Turkey. Since, there are no appropriate supporting systems relevant to the Afghan women's social integration at the local and state level. The feminist point of view implies that vulnerable women need the most secure social and labor environments. The challenge here is that receiving countries do not establish a well-being plan and policies for migrant women who would like to stay permanently (Tittensor & Mansouri, 2017).This study emphasizes the importance of uttering the social and economic conditions of Afghan women living in Turkey. There is a need for comprehensive researches regarding Afghan women's social integration in order to enhance consciousness. 6