Ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin eğitimde teknoloji kullanımına ilişkin yeterlilik düzeylerinin incelenmesi (Şanlıurfa örneği)
Examination of the qualification levels of teachers and managers working in high school educational institutions regarding the use of technology in education (Şanlıurfa example)
- Tez No: 692397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim teknolojisi, öğretmen, yönetici, ortaöğretim kurumları, eğitime teknoloji entegrasyonu, Educational technology, teacher, administrator, secondary education institutions, technology integration into education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı; Şanlıurfa ilindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin eğitimde teknoloji kullanımına ilişkin yeterlilik düzeylerini belirlemektir. Bu çalışmada nicel yöntemlerden olan betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa ili merkez ilçelerindeki (Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü) ortaöğretim kurumlarındagörev yapan 3.422 öğretmen oluşturmaktadır. Örneklem ise 432 katılımcı ile oluşturulmuştur. Araştırmada veriler Bayraktar (2015) tarafından geliştirilen“Eğitimde Teknoloji Kullanım Düzeylerini Belirleme Ölçeği”ile toplanmıştır. Öğretmen ve yöneticiler tarafından elektronik ortamdadoldurulananketinyanıtlarıSPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir.Cinsiyet, yaş, branş, kıdem, unvan, yurtdışı ziyareti, mezuniyet ve öğrenim değişkenlerine göre analizler yapılmış, anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Ortaöğretim kurumlarında görevli öğretmen ve yöneticilerin eğitimde teknoloji kullanım düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırmasonucunda araştırmaya katılan öğretmen ve yöneticilerin eğitimde teknoloji kullanım düzeylerinin yüksek olduğu sonucu bulunmuştur.Araştırma sonuçlarına göre erkek katılımcılar ile kadın katılımcılar arasında eğitimde teknoloji kullanım düzeyleri bakımından erkek katılımcılar lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur.Katılımcılardanyaşı genç olanların yaşlı olanlara, branşı sosyal bilimler alanında olanların diğer alanlarda olanlara, kıdem süresi az olanların kıdem süresi çok olanlara, unvanı yönetici olanların öğretmen olanlara,yurtdışı ziyareti olanların olmayanlara, eğitim fakültesi mezunu olanların farklı fakültelerden mezun olanlara ve lisansüstü eğitim alanlarınlisansüstü eğitim almayanlara göre eğitimde teknoloji kullanım düzeyleri daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the proficiency levels of teachers and administrators working in secondary education institutions in Şanlıurfa regarding the use of technology in education. In this study, the descriptive survey model, which is one of the quantitative methods, was used. The population of the research consists of 3,422 teachers working in secondary education institutions in the central districts of Şanlıurfa province (Eyyübiye, Haliliye and Karaköprü) in the 2020-2021 academic year. The sample was formed with 432 participants. In the research, the data were collected with the“Scale for Determining the Levels of Technology Use in Education”developed by Bayraktar (2015). The answers to the questionnaire filled in electronically by teachers and administrators were analyzed using SPSS 25.0 package program and Excel 2013 program. Analyzes were made according to gender, age, branch, seniority, title, foreign trip, graduation and education variables, and the level of significance was taken as 0.05. As a result of this research, which was conducted to determine the level of technology used in education of teachers and administrators working in secondary education institutions, it was found that their levels were high. According to the results of the research, there were significant differences in favor of male participants in terms of the level of technology used in education between male and female participants.Among the young participants, the level of technology used in education was higher than the old ones.The level of technology used in education was higher for those with a branch in social sciences than those with other fields.The level of technology used in education was higher for those with less seniority than those with more seniority.It was found that the level of technology used in education was higher for those whose titles were administrators than those who were teachers.The level of technology used in education was higher for those who had a foreign trip than those who did not.The level of technology used in education was higher for those who graduated from education faculties compared to those who graduated from different faculties.The level of technology used in education was found to be higher in postgraduate education areas than in those who did not receive postgraduate education.