Çocukların sosyal duygusal ve ahlak gelişimi ile velilerinin eğitime katılım düzeyi arasındaki ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between social, emotional and moral development of children and the statüs of parental involvement in their education
  1. Tez No: 692488
  2. Yazar: AHMET GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Veli Katılımı, Sosyal Gelişim, Duygusal Gelişim, Ahlak Gelişimi urulacaktır, Family Involvement, Social Development, Emotional Development, Moral Development aktır
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Daha sonra doldBu araştırmanın genel amacı, 8-12 yaş arasındaki çocukların Sosyal, duygusal ve ahlak gelişimi ile velilerinin eğitime katılım düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada ayrıca, çocukların sosyal, duygusal ve ahlaki gelişimlerinde velinin yaşı, mesleği, öğrenim durumu, çocuğun cinsiyeti, kardeş sayısı gibi aileye bağlı unsurların istatistiksel olarak farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Amaç doğrultusunda araştırmacı tarafından hazırlanan 'Kişisel Bilgi Formu', Bozgün ve Baytemir (2019) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan 'Sosyal-Duygusal ve Ahlaki gelişim Ölçeği' ve Gürbüztürk ve Şad (2010) tarafından geliştirilen 'Veli Katılım Ölçeği' veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma verileri Siirt ili, Eruh ilçesinde 2020-2021 yılında öğrenimini sürdüren 8-12 yaş grubu 186'i kız 152'si erkek olmak üzere toplam 338 çocuk ve velilerinden toplanmıştır. Veriler SPSS 21.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ölçek puanlarının normal dağılıma uygunluğunun belirlemesi için basıklık ve çarpıklık katsayıları incelenmiştir. Puanların normal dağılım göstermesi nedeni ile çalışmada parametrik test teknikleri kullanılmıştır. Ölçek puanının demografik özelliklere göre farklılık gösterme durumunun analiz edilmesi için t testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki ise Pearsonkorelasyon testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucuna göre çocukların sosyal, duygusal ve ahlaki gelişimleri ile velilerin eğitime katılımı arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur. Sosyal, duygusal ve ahlaki gelişimin çocuğun cinsiyeti ve yaşı açısından anlamlı farklılık bulunmaktadır. Veli katılımında ise velinin öğrenim durumu, ailesinin aylık ortalama geliri ve yaşı açısından anlamlı farklılık bulunmakta iken medeni durumu ve mesleği açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Daha sonra doldurulacThe general aim of this research is to examine the relationship between the social-emotional and moral development of the children aged 8 to 12. Also in this research, whether the family factors such as the age of parents, occupations, educational status,gender of the child,the number of sisters and brothers differ statistically in the social-emotional and moral development of the children or not are examined. In accordance with this purpose, Personal Information Form prepared by the researcher, Social-Emotional and Moral Development Scale adapted to Turkish by Bozgün and Baytemir (2019) and Parent Partcipation Scale developed by Gürbüztürk and Şad (2010)are used as data collection tools. The data of the research are collected from 338 students studying in Siirt/ Eruh, in 2020-2021, aged 8-12, 186 girls and 152 boys of them. The data are analyzed by using SPSS 21.0 package programme. Kurtosis and skewness coefficients are examined to define the relevance of scale points to normal distribution. In the research parametric test techniques are used because of the points which show normal distribution. T and ANOVA tests are usedto analyze the state of difference of scale points according to the demographic features. The relationship between the variants is analyzed by using Pearsoncorrelation Test. According to the result of the research , there is a weak positiverelationship between the social-emotional and moral development of the children and the statüs of parental involvement in their education. There is a significiant difference in the social-emotional and moral development of children in terms of age and gender. Altough there is a significiant differencein the statüs of parental involvement in their education in terms of educational status ,the monthly average income of family and their ages , statically there is not a significiant difference in terms of marital status and their occupations.