Doğum sonrası kadınlara ex-plıssıt modeli ile verilen danışmanlığın cinsel sorunlar üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of counseling given to postpartum women with the ex-plissit model on sexual problems
- Tez No: 692513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE YANIKKEREM, DOÇ. DR. ASLI GÖKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum sonrası dönem, Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği, Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği, EX-PLISSIT Modeli, Postpartum period, Arizona Sexual Experiences Scale, Golombok Rust Inventory of Sexual Satisfaction Scale, EX-PLISSIT Model
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Amaç: Bu çalışma, doğum sonrası kadınlara EX-PLISSIT modeli ile verilen danışmanlığın cinsel sorunlar üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmış, deney kontrol gruplu ve longitudinal tipte bir araştırmadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini 2017 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde doğum yapan 1062 kadın oluşturmuştur. Araştırmanın birinci aşaması 189, ikinci aşaması 150 kadın ile tamamlanmıştır. Araştırmada Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği- Kadın ile Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği-Kadın kullanılmıştır. Girişim grubunda olan kadınlara EX-PLISSIT modeline dayalı cinsel danışmanlık verilmiştir. Bulgular: Girişim ve kontrol grubunda yer alan kadınların yaş, gelir durumu, evlilik yılı, evlilik şekli, evlilik uyumu, parite ve doğum şekli arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamış olup, kadınların eğitim durumu, eşin yaşı ve eğitimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Kadınların %14,7'si gebelik öncesi dönemde, %12,0'ı gebelik döneminde ve %26,7'si doğum sonrası dönemde cinsel ilişki sırasında ağrı yaşadığını belirtmiştir. Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği'ne göre cinsel istek, vajinal ıslanma/nemlenme ve orgazmın tatmin edici olması; Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği'ne göre iletişim, doyum, kaçınma, dokunma, vajinismus ve orgazm alt boyut puanları arasında girişim ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak fark belirlenmiştir. Sonuçlar: Bu araştırmada EX-PLISSIT ile verilen danışmanlığın hem cinsel disfonksiyonlar üzerinde hem de cinsel ilişkinin niteliğinde yararlı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study is a longitudinal type study with experimental control group, conducted to examine the effect of counseling given to postpartum women with EX-PLISSIT model on sexual problems. Material and Method: The population of the study consisted of 1062 women who gave birth in Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital in 2017. The first phase of the research was completed with 189 women and the second phase with 150 women. Arizona Sexual Experiences Scale-Female and Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale-Woman were used in the study. Sexual counseling based on the EX-PLISSIT model was provided to women in the intervention group. Results:No statistically significant difference was found between the age, income status, year of marriage, type of marriage, marital harmony, parity and mode of delivery in the intervention and control groups. But, statistically significant differences were found in education of women, age and education of the spouse. Of the women, 14.7% stated that they experienced pain during sexual intercourse in the pre-pregnancy 12.0% in the pregnancy and 26.7% in the third month on average postpartum period. After sexual counseling, a statistically significant difference was found between the intervention and control groups between sexual desire and vaginal wetting/moistening of the Arizona Sexual Experiences Scale; communication, satisfaction, avoidance, touch, vaginismus and orgasm sub-dimension scores of the Golombok Rust Scale of Sexual Satisfaction. Conclusion:In this study, it was concluded that the counseling given with EX-PLISSIT is beneficial on both sexual dysfunctions and the quality of sexual intercourse.