Kant'ta saf aklın eleştirisi fikrinin ortaya çıkışında bir dönüm noktası olarak 'Bir Bilicinin Düşleri'
'Dreams of Spirit Seer' as a turning point in the emergence of the idea of critique of pure reason in Kant
  1. Tez No: 692562
  2. Yazar: MERVE KARACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBİL REYHANİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Metafizik, Eleştiri Felsefesi, Ruh-görücü, Aklın İdeleri, Yanılsama
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kant'ın eleştiri öncesi dönemine ait olan ve 1766 yılında yayımlanan Bir Bilicinin Düşleri, dönemin ünlü ruh görücüsü Emmanuel Swedenborg'un ve geleneksel metafiziğin güçlü bir eleştirisini kendinde barındırır. Kant Düşler 'de kendisine kadar süregelen geleneksel metafiziğin sistemi ile bir büyücü olan Swedenborg'un söyledikleri arasında ciddi bir benzerlik tespit eder. Metafızikçiler ve büyücüler birbirlerine çok benzer bir şekilde, sistemlerini hiçbir duyu algısına ihtiyaç duymadan sadece kavramlar ile inşa etmektedir. Bu ikisinin sistemlerini birbirinden ayıracak ölçüt yoktur. Geleneksel metafizik, bu şekilde inşa edilen sistemlerden ibarettir. Kant'a göre, bir büyücünün söyledikleri ile metafızikçilerin söyledikleri arasında hiçbir fark yoktur. Dolayısıyla yapılması gereken şey, bu ikisini birbirinden ayıracak ölçütün belirlenmesidir. Bunun için ilk önce insan aklının ve sonrasında metafiziğin sınırı belirlenmelidir. Düşler, ulaşılan sonuçlar bakımından Kant'ın eleştiri felsefesinin şekillenmesinde önemli bir yerde durur. Bu tezin amacı, Kant'ın eleştiri felsefesinin belkemiğini oluşturan Saf Aklın Eleştirisi'Em ortaya çıkışında en az David Hume'un kuşkuculuğu kadar etkili olan orijinal bir dönemin varlığını göstermektir.
Özet (Çeviri)
Dreams of a Spirit Seer is a part of Kant's pre-critical period and was published in 1766, contains an effective criticism of the conventional metaphysics and Emmanuel Swedenborg, the famous spirit seer of the time. In Dreams of a Sprit Seer, Kant detects serious similarities between the System of conventional metaphysics and sayings of Emmanuel Swedenborg who is a sorcerer. Metaphysicians and sorcerers built their Systems without any perception and only with notions, which caused them to be very similar with each other. There is no standart that can put those two Systems apart. Conventional metaphysics are ali about the Systems that are built this way. According to Kant, there is no difference between what a metaphysician and a sorcerer says. So what we need to do is to fınd a standart to seperate the metaphysics from the system of sorcerers. To achieve this, we fırst need to determine the limit of the human mind and then the metaphysics. Dreams of a Spirit Seer has an important part in how Kant's criticism took its shape with the results it contains. The purpose of this thesis is to show the existence of an original period as effective as skepticism of David Hume that helped Kant to develop the critique of püre reason which is the most important part of the Kant's criticism.