Cunay Mavlyanov'un hikâyeciliği ve Avaz kitabındaki seçilmiş hikâyelerinin edebi tahlili
The story of Cunay Mavlyanov and the literary analysis of selected stories in the Avaz book
- Tez No: 692579
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL TURAN KALLİMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırgız Edebiyatı, Kırgız Nesri, Kırgız Hikâyesi, Cunay Mavlyanov, İkinci Dünya Savaşında Kırgız Nesri, Kyrgyz Literature, Kyrgyz Prose, Kyrgyz story, Cunay Mavlyanov, Kyrgyz Prose during the Second World War
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Kırgız edebiyatının 1960'lı yıllarının önemli temsilcilerinden Cunay Mavlyanov'un hikâyelerinde genellikle Kırgız halkının İkinci Dünya Savaşı'ında yaşadıkları zorluklar anlatılmıştır. Yazar, hem cephedeki hem halk arasındaki sıkıntıları hem de savaş bittikten sonra savaşın etkilerini dile getirmiştir. Çalışmamız, Kırgız halkının İkinci Dünya Savaşı'ndaki durumunu gösteren hikâyeler yazan Cunay Mavlyanov'un Avaz kitabında yer alan İkinci Dünya Savaşı'nı konu edinen altı hikâyesinin incelenmesini içermektedir. Üç bölümden oluşan çalışmamızın giriş kısmında Kırgız edebiyatında nesir hakkında genel bilgiler verilmiş olup özellikle hikâye, uzun hikâye ve roman türleri üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde yazarın hayatı, sanatı ve eserleri ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise yazarın“Kütüü”(Bekleyiş),“Bekiş Saga Emne Boldu”, (Bekiş Sana Ne Oldu?),“Ata”(Baba),“Öksük”(Yetim),“Cayloodo”(Yazlıkta),“Nan”(Ekmek) hikâyelerinin edebi tahlilleri üzerinden genel olarak hikâyeciliği incelenmiştir. Üçüncü bölümde bahsi geçen hikâyelerin transkripsiyonuna ve Türkiye Türkçesi'ne aktarımına yer verilerek çalışmamız sonuçlandırılmıştır. Kırgız edebiyatında nesir alanında bundan sonra yapılacak olan çalışmalara katkı sağlayacağını düşündüğümüz çalışmamızın sonuç bölümünde yazarın işlediği savaş temasından yola çıkılarak genel bir değerlendirme yapılmıştır. Kırgız halkının yaşadığı Ürkün olayı, Ekim Devrimi gibi pek çok önemli olayı konu edinen hikâye ve romanlardan bilgi sahibi olurken Cunay Mavlyanov'un eserlerinden de İkinci Dünya Savaşı ve dönemin şartları hakkında bilgi edinilebilir.
Özet (Çeviri)
In the stories of Cunay Mavlyanov one of the important representatives of the Kyrgyz literature in the 1960s, the difficulties of the Kyrgyz people during the Second World War are generally described. The author expressed the troubles both at the front and among the people and their effects after the war ended. Our study includes the examination of six stories about the Second World War in the Avaz book of Cunay Mavlyanov, who wrote stories showing the situation of the Kyrgyz people in the Second World War. In the introduction of our three-party study, general information about prose in Kyrgyz literature was given and especially story, long story and novel types was emphasized. In the first part, was given information about the life, art and works of the author. In the second part, the author's“Kütü”(Waiting),“Bekiş Saga Emne Boldu”(Bekiş What Happened to You?),“Ata”(Father),“Öksük”(Orphan),“Cayloodo”(Summer House),“Nan”(Bread) in general the storytelling of the stories was examined through the literary analyzes. In the third part, our study was concluded by giving place to the transcription of the stories mentioned and their transfer to Turkish language of Turkey. In the conclusion part of our study, which we think will contribute to future studies in the field of prose in Kyrgyz literature, a general evaluation has been made based on the war theme of the author. While learning from stories and novels about many important events such as the Ürkün Event, October Revolution experienced by the Kyrgyz people information about the Second World War and the conditions of the period can be obtained from the works of Cunay Mavlyanov.