Büyükşehirlerde sanal mağdurluğun duygu düzenleme güçlüğü ile olan ilişkisinin incelenmesi
A research to investigate between cyber victimization and emotion regulation disorder in major cities
  1. Tez No: 692709
  2. Yazar: FATMA NUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Mağduriyet, Sanal Zorbalık, Duygu Durum Düzenleme Güçlüğü, Virtual Victimization, Cyberbullying, Affective Disorder
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle beraber kişisel teknolojik aygıtların kullanımı hız kazanmış, gündelik hayatta karşılaşılan olgular sanal ortama da taşınmıştır. Özellikle sanal ortamın vermiş olduğu anonimlik avantajından hareketle, zorbalık kavramı da daha sık görülmeye başlanmıştır. Sosyal ilişkilerin giderek daha fazla sanal ortamda yaşanması da sanal zorbalık ve sanal mağduriyetin oluşmasına zemin hazırlamakta ve kişilerde daha fazla duygu durum bozukluğuna yol açmaktadır. Bu araştırmada, büyükşehirlerde yaşayan insanların yaşamış olduğu sanal zorbalık ve sanal mağduriyetin duygu durum bozukluklarına etkisi incelenmiştir. Bu araştırmanın çalışma örneklemi, Türkiye Salgın Dönemi Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası (TURBAHAR COVID-19) kapsamında Türkiye'nin büyükşehirlerinde yaşayan 10520 katılımcıdan oluşmaktadır. Çalışmada, sanal zorbalık ve sanal mağduriyetin duygu durum bozukluğu ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmada t-testi, korelasyon ve ANOVA analizleri SPSS 21 programı ile yapılmıştır. Veri toplama hedefiyle, araştırmada Duygu Durum Düzenleme Güçlüğü Ölçeği ve Sanal Zorbalık/Mağdurluk Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, büyükşehirlerde yaşayan insanlar ile sanal zorbalık ve mağduriyete uğraması arasında pozitif ilişki bulunmaktadır. Katılımcılar arasında kadınların erkeklere oranlar daha fazla sanal mağduriyete uğradığı ve duygu durum düzenleme güçlüğü yaşadığı görülmüştür. Aktif öğrencilik yapan katılımcılar ile sanal mağduriyet ve duygu durum düzenleme güçlüğü arasında pozitif bir ilişki gözlemlenmiştir. Bekar katılımcıların daha fazla sanal mağduriyete uğradığı incelenmiştir. Çalışmayan katılımcılar ile sanal mağduriyet arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Gelir düzeyine göre yapılan incelemede sanal mağduriyet yaşama oranının daha yüksek olduğu ortaya çıkarılmıştır. Sigara ve alkol gibi bağımlılık yapıcı maddelerin, sanal mağduriyet ve duygu durum düzenleme güçlüğü yaşama ihtimalini arttırdığı gözlemlenmiştir. Psikiyatrik yardım alan katılımcıların, yardım almayanlara kıyasla sanal mağduriyet ve duygu durum düzenleme güçlüğü yaşamaya daha açık oldukları çalışmada belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology the usage of personal technological devices has been increased and the phenomena that are encountered in daily life have been also moved to the virtual environment. Especially, the concept of bullying has started to be seen more often due to the advantage of anonymity that virtual environment gives. Besides the fact that the social relations occur in more virtual environment leads up to cyberbullying and emergence of virtual victimization and causes more affective disorder in individuals. In this research, the effect of the cyberbullying and virtual victimizations of people who live in the big cities to the affective disorder is studied. The study sample of this research comprise of 10520 participants who live in the big cities of Turkey as a part of Turkey Epidemic Period Addiction and Mental Health Map (TURBAHAR COVID-19). In the study, the association of cyberbullying and virtual victimization with the affective disorder is observed. In the research, the t-test, correlation and ANOVA analysis has been done with SPSS 21 programme. In the research the Difficulties in Emotion Regulation Scale and the Cyberbullying and Virtual Victimization Scale are used with the aim of collecting data. According to the results obtained from the study, there is a positive relation between people who live in the big cities and cyberbullying and virtual victimization. It is seen that between participants women suffer from virtual victimization and affective disorder more than men. A positive relation has been observed between participants who are currently students and virtual victimization and affective disorder. It is observed that single participants suffer more from virtual victimization. A positive relation has been found between participants who do not work and virtual victimization. In the research which is done according to the income level, it has been revealed that the percentage of suffering from virtual victimization is higher. It has been observed that the addictive substances such as cigarette and alcohol increase the possibility of suffering from virtual victimization and affective disorder. It is stated that the participants who take psychiatric services are more likely to suffer from virtual victimization and affective disorder than participants who do not take.