Kazat Akmatov'un tiyatro sanatı
Theater art of Kazat Akmatov
  1. Tez No: 692751
  2. Yazar: ALEYNA KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSİNE UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kazat Akmatov, Kırgız Edebiyatı, Kırgız Tiyatrosu, Tiyatro, Kazat Akmatov, Kyrgyz Literature, Kyrgyz Theatre, Theater
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 516
Özet
Sovyet döneminde propaganda aracı olarak kullanılan edebiyat, ideolojiyi yansıtmada önemli bir rol üstlenmiştir. Edebiyatın önemli bir kolu olan tiyatro da bu amaca hizmet eden dallardan birisidir. Dönemin baskıcı ideolojisini yansıtan eserler kaleme alındığı gibi karşıt görüşte olan milliyetçi yazarların eserleri de oldukça ses getirmiştir. Bu yazarlardan biri olan ve Kırgız tiyatrosuna son yıllarda önemli katkılarda bulunan yazar Kazat Akmatov, Kırgız gelenek ve göreneklerini, tarihini, sosyal yaşantısını aktarmada oldukça başarılıdır. Çalışmamızın giriş bölümünde, Kırgız edebiyatında tiyatro geleneği ve Kazat Akmatov'un hayatı, edebi kişiliği hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Kazat Akmatov'un Sovyet dönemindeki yönetimi eleştirdiği Acıraşuu Tünü ve Şamal; Kırgızların bağımsızlıkları uğruna verdikleri mücadelenin anlatıldığı Azattıgım Armanım ve iki kişinin insanlar tarafından kabul görmeyen yasak aşkının anlatıldığı Munabiya isimli tiyatro eserlerinin transkripsiyonu yapılarak Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. İkinci bölümde ise eserlerin tahlili yapılarak, Kazat Akmatov'un tiyatro eserlerindeki dil ve üslup değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Literature, which was used as a propaganda tool in the Soviet period, played an important role in reflecting the ideology. Theater, which is an important branch of literature, is one of the branches that serve this purpose. While the works reflecting the oppressive ideology of the period were written, the works of nationalist writers who had the opposite view also made a lot of noise. Writer Kazat Akmatov, who is one of these writers and has made significant contributions to the Kyrgyz theater in recent years, is quite successful in conveying the Kyrgyz traditions and customs, history and social life. In the introduction part of our study, information about the theater tradition in Kyrgyz literature and the life and literary personality of Kazat Akmatov is given. In the first part, Acırasuu Tünü and Samal, where Kazat Akmatov criticizes the administration in the Soviet period; The theatrical works Azattıgım Armanım, which tells about the struggle of the Kyrgyz for their independence, and Munabiya, about the forbidden love of two people, which is not accepted by people, were transcribed and transferred to Turkey Turkish. In the second part, the works were analyzed and the language and style in the theater works of Kazat Akmatov were evaluated.