Türkiye ile Avrupa Birliği'nin siber güvenlik stratejilerinin karşılaştırılması
A comparison between the cyber security strategies of Turkey and the European Union
- Tez No: 692755
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ÖZERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Siber Uzay, Siber Güvenlik, Siber Güvenlik Stratejisi, Avrupa Birliği, Türkiye, Cyberspace, Cybersecurity, Cybersecurity Strategy, European Union, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesi ve hayatımızın her alanının bir parçası haline gelmesi bu alandaki tehditlerin de gün geçtikçe artmasına neden olmuştur. Ortaya çıkan bu durum sonrası devletler kendi ulusal siber güvenlik politikalarını oluşturmak zorunda kalmış ve siber güvenlik ulusal güvenliğin bir parçası haline gelmiştir. 2000'li yıllardan bu yana Avrupa Birliği (AB) siber güvenlik alanında birtakım stratejiler geliştirmiş ve Türkiye de bu stratejilere uyum sağlamaya çalışmıştır. Bu anlamda Türkiye'nin geliştirdiği stratejiler incelendiğinde, Türkiye'nin, yasal mevzuatlarında AB'ye uygun birtakım değişiklikler yaptığını, AB'nin geliştirdiği stratejilerden özellikle yasal uygulamalar ve hukuki uygulamalar yönünden büyük oranda etkilendiğini görmemiz mümkündür. Bu çalışmanın amacı iki bölgenin stratejilerini ayrıntılı bir biçimde inceleyerek AB'nin siber güvenlik stratejisinin tam üyelik yolunda çalışan Türkiye'nin siber güvenlik stratejilerini nasıl etkilediğini irdelemektir. Bu çalışmada Türkiye kendi siber güvenlik stratejisini geliştirirken AB düzenlemelerinin bazılarını örnek aldığı ve buna yönelik uyumlaştırma sürecinde birtakım düzenlemeleri bu doğrultuda gerçekleştirdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The advancement of technology day by day and the fact that it has become a part of every aspect of our lives has caused the threats in this field to increase day by day. After this situation, states had to create their own national cyber security policies and cyber security became a part of national security. Since the early 2000s, the European Union has developed some strategies in the field of cyber security and Turkey has tried to adapt to these strategies. In this sense, when the strategies developed by Turkey are examined, it is possible to see that the European Union has greatly affected the strategies developed by Turkey, especially in terms of legal practices. In order to adapt to the European Union's strategies, Turkey has made some changes in its legislation accordingly. The aim of this study is to examine the strategies of the two regions in detail and to examine how the European Union's cyber security strategy affects Turkey's cyber security strategies. In this study, it was concluded that Turkey took some of the European Union regulations as an example while developing its own cyber security strategy and made some regulations in this direction in the harmonization process.