Acil servisteki sepsis hastalarında septik akut böbrek yetmezliği ile serum laktat seviyesi arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi
Evaluation of the correlation between septic acute renal failure and serum lactate level in sepsis patients in the emergency department
  1. Tez No: 692764
  2. Yazar: ZAFER GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN AKÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acute renal failure, Lactate, Mortality, Sepsis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Sepsis ve septik şok, her yıl milyonlarca insanı etkileyen ve etkilenen her dört kişiden birinin ve genellikle daha fazlasının ölümüne yol açan, dünya çapında önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. ABH, böbrek fonksiyonlarda saatler veya günler içinde gelişen azalma ile karakterize kreatinin ve üre gibi metabolizma son ürünlerinde birikiminin ve/veya idrar çıkışında azalmanın görüldüğü klinik bir sendromdur. ABH, sepsis gibi kritik hastalıklara sıklıkla eşlik etmektedir ve hastanede yatış süresinde uzama, yoğun bakım gereksinimi, morbidite ve mortalite artışı ile ilişkilidir. Çalışmamızda Adnan Menderes Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı olarak acil servisdeki sepsis tanısı alan hastalarda serum laktat seviyesi ile akut böbrek yetmezliği gelişmesi arasındaki korelasyonu inceledik. Çalışmamıza 18 yaş üzeri gebe olmayan 103 hastayı dahil ettik. Hastalar laktat değeri 2mmol/L ve üzeri ile 2 mmol/L altı olmak üzere iki gruba ayrıldı ve hastaların laktat değerleri ile kreatinin değerleri arasındaki korelasyon incelendi. Çalışmamızdaki hastaların verileri incelendiğinde yaş ortalaması 72, olarak tespit edilmiştir. Hastaların cinsiyetleri incelendiğinde ise 63 tanesinin erkek, 40 tanesinin kadın olduğu tespit edildi. Erkek/Kadın oranı 1,57 olarak bulundu. Hastaların laktat değerlerine göre kreatinin değerlerinin korelasyonu arasında zayıf düzeyde negatif bir ilişki saptanmıştır. Sepsis hastalarından akut böbrek yetmezliği gelişenlerde gelişmeyenlere göre anlamlı laktat yüksekliği literatürde saptanmış olup, bizim çalışmamızda da sepsis ve akut böbrek yetmezliği olan hastaların kreatinin ile laktat değerleri arasındaki korelasyonu değerlendirilmiştir. Anahtar Kelime: Akut böbrek yetmezliği, Laktat, Mortalite, Sepsis,
Özet (Çeviri)
Sepsis and septic shock are among the major health problems worldwide, affecting millions of people each year and causing the death of one in four, and often more people affected. AKI is a clinical syndrome characterized by a decrease in renal function that develops within hours or days, with accumulation of metabolic end products such as creatinine and urea, and/or decreased urine output. AKI often accompanies critical diseases such as sepsis and is associated with a prolonged hospital stay, need for intensive care, increased morbidity and mortality. In our study, as Adnan Menderes University Department of Emergency Medicine, we examined the correlation between serum lactate level and the development of acute kidney failure in patients diagnosed with sepsis in the emergency department. We included 103 non-pregnant patients over the age of 18 in our study. The patients were divided into two groups as lactate values of 2 mmol/L and above and below 2 mmol/L, and the correlation between the lactate values of the patients and their creatinine values was examined. When the data of the patients in our study were examined, the mean age was found to be 72. When the genders of the patients were examined, it was determined that 63 were male and 40 were female. The male/female ratio was found to be 1.57. A weak negative correlation was found between the correlation of creatinine values with the lactate values of the patients. Significant lactate elevation was found in the literature in patients with sepsis who developed acute renal failure compared to those who did not, and in our study, the correlation between creatinine and lactate values in patients with sepsis and acute renal failure was evaluated.