Akut böbrek hasarı olan hastalarda C-Reaktif protein, ferritin ve ürik asitin diyaliz gereksinimini öngörmedeki rolü: Prospektif bir çalışma
The role of C-Reactive protein, ferritin, and uric acid in predicting dialysis requirement in patients with acute kidney injury: A prospective study
- Tez No: 938665
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜÇLÜ SELAHATTİN KIYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Biyokimya, Nefroloji, Emergency Medicine, Biochemistry, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Ferritin, critically ill patient, emergency department, mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç : Akut böbrek hasarı (ABH), sıklıkla acil serviste karşılaşılan ve hızlı müdahale gerektiren bir durumdur. ABH, çeşitli etiyolojik faktörlerden kaynaklanabilen, böbrek fonksiyonlarının aniden bozulmasıyla karakterizedir. Bu durum, hastaların morbidite ve mortalitesini artırmakta, ayrıca sağlık sistemleri üzerinde önemli bir yük oluşturmaktadır. Bu bağlamda, ABH tanısı alan hastalarda diyaliz ihtiyacının belirlenmesi, klinik uygulamalar açısından kritik bir öneme sahiptir. Diyaliz gereksinimi, hastaların prognozunu etkileyen önemli bir faktördür ve bu konuda serum CRP, ferritin ve ürik asit düzeylerinin rolü henüz tam olarak aydınlatılmamıştır. Bu araştırma, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Acil Tıp Anabilim Dalı acil servisine başvuran ve ABH tanısı alan hastalarda diyaliz ihtiyacı ile bu biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma, EÜTF Acil Servisi'nde akut böbrek hasarı (ABH) tanısı almış ve hastaneye yatırılan 18 yaş ve üzeri hastalar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni, diyaliz ihtiyacı olup olmamasıdır. Literatürde, ABH gelişen hastalarda diyaliz gereksinimi ile ilgili elde edilen veriler ışığında, bu çalışmada örneklem büyüklüğü %50 prevalans değeri üzerinden hesaplanmış ve toplamda 382 hastaya ulaşılması hedeflenmiştir. 388 kişiden kan alınmış, 361 kişinin kan örneği uygun görüldüğü için laboratuar tarafından çalışılmıştır. Veri toplama süreci ve biyokimyasal tetkiklerin yapılması Haziran 2024 – Ağustos 2024 tarih aralığında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, bağımsız değişkenler olarak hastaların başvuru sırasındaki ferritin, ürik asit ve CRP düzeyleri değerlendirilmiştir. Ayrıca, ABH evresi, önceden tanısı konmuş böbrek hastalığı varlığı, demografik ve klinik özellikler, acil servis takibi sırasında aldıkları tanılar, vital parametreleri, kan gazı değerleri biyokimyasal parametreleri yatış durumu ve süresi, ilaç kullanımı gibi ek faktörler de incelenmiştir. Bulgular : Araştırma grubunun yaş ortalaması 71,11 ± 12,96'dır. Hastaların %57,9 (209)'u erkektir. Hastaların acil serviste ve yattığı birimdeki 48 saat ve 1 ay içinde mortaliteleri sırasıyla 11 (%3,0); 103 (%28,5)'dır. Ortalama mortalite süresi 17,53±19.1 gündür. Hastaların 34'ü (%9,4) hemodiyaliz almıştır. Ferritin seviyesi 30-400 düzeyinde olan hastalar ile 400'ün üstünde olan hastalar kıyaslandığında, ferritin seviyesi daha düşük olan hastaların mortalite riski 16,5 kat daha yüksek bulunmuştur (HR=16,593, %95 Cl(2.028–141.742), p=0,009). GFR'si düşük olan (GFR < 15) hastaların mortalite riski, normal GFR'ye sahip olanlara göre yaklaşık 1,83 kat daha yüksek bulunmuştur (HR=1.830, %95 Cl (1.086–3.081), p=0,023). Ferritin düzeyleri için yapılan 30 günlük mortalite ROC analizinde, ferritin cut-off değeri 320,5 µg/L olarak belirlenmiştir. Bu cut-off değeri, mortaliteyi öngörmede %64,1 duyarlılık ve %66,7 özgüllük ile sonuç vermektedir. Ürik asitin hemodiyaliz gereksinimi için cut-off değeri 8,4 mg/dL için %58,8 duyarlı,%58,7 özgüldür. Ürik asitin 48 saatlik mortaliteyi öngörmek için 9,57 mg/dL cut-off değeri %72,7 duyarlı, %71,7 özgüldür. Ürik asitin 30 günlük mortaliteyi öngörmek için 8,23 mg/dL cut-off değeri %58,3 duyarlı, %59,3 özgüldür. CRP'nin 30 günlük mortaliteyi öngörmek için 28,5 (mg/L) cut-off değeri %68,9 duyarlı, %58,5 özgüldür. Sonuç : ABH olgularında ferritinin ve CRP parametreleri 30 günlük mortaliteyi öngörmede kullanılabilir. ABH olgularında ürik asit parametresi hemodiyaliz ihtiyacını, 48 saatlik ve 30 günlük mortaliteyi öngörmede önemlidir. Renal etyolojiye sahip olgularda ABH sonrası hemodiyaliz ihtiyacının daha sık görülmesi, bu hastaların yakın izlenmesi gerektiğini göstermektedir. Çalışmamızda olguların büyük bir kısmı prerenal etyolojiye sahip ABH olgularıdır. Bu olgularda eşlik eden hastalıkların kontrolünün sağlanması önemlidir. Ek risk faktörleri varsa müdahale değişebilir ve bu hasta grubunda sıvı yönetimine önem verilmelidir. ABH'nin en önemli ölüm nedeni septik şoktur. Septik şok ve sepsis, ABH olgularında etyolojiyi de açıklayan önemli klinik tablolardandır. Çalışmamızda prerenal nedenler ABH etyolojisinde öne çıkmıştır. Renal etyolojiye sahip olgularda hemodiyaliz daha sık alınmıştır. Anahtar Kelimeler : Ferritin, C-reaktif protein, ürik asit, akut böbrek hasarı, hemodiyaliz, acil servis
Özet (Çeviri)
Objective: Acute kidney injury (AKI) is a condition frequently encountered in the emergency department and requires rapid intervention. ABI is characterized by sudden deterioration of renal function, which can be caused by various etiological factors. This condition increases the morbidity and mortality of patients and creates a significant burden on healthcare systems. In this context, determining the need for dialysis in patients diagnosed with ABH is of critical importance for clinical practice. Dialysis requirement is an important factor affecting the prognosis of patients and the role of serum CRP, ferritin and uric acid levels in this regard has not yet been fully elucidated. The aim of this study was to investigate the relationship between the need for dialysis and these biochemical parameters in patients admitted to the emergency department of Ege University Faculty of Medicine (EÜTF) Department of Emergency Medicine and diagnosed with ABH. Materials and Methods: This prospective study was conducted on patients aged 18 years and older who were diagnosed with acute kidney injury (AKI) and hospitalized in EÜTF Emergency Department. The dependent variable of the study was the need for dialysis. In the light of the data obtained in the literature on the need for dialysis in patients with ABI, the sample size in this study was calculated based on a 50% prevalence value and a total of 382 patients were aimed to be reached. Blood samples were collected from 388 individuals and 361 blood samples were analyzed by the laboratory as deemed appropriate. The data collection process and biochemical examinations were carried out between June 2024 and August 2024. Ferritin, uric acid and CRP levels at admission were evaluated as independent variables. Additional factors such as ABH stage, presence of pre-diagnosed renal disease, demographic and clinical characteristics, diagnoses received during emergency department follow-up, vital parameters, blood gas values, biochemical parameters, hospitalization status and duration, and medication use were also analyzed. Results: The mean age of the study group was 71.11 ± 12.96 years. 57.9% (209) of the patients were male. The mortality rates of the patients in the emergency department and in the hospitalized unit within 48 hours and 1 month were 11 (3.0%) and 103 (28.5%), respectively. The mean mortality duration was 17.53±19.1 days. Thirty-four (9.4%) of the patients received hemodialysis. When patients with ferritin levels between 30 and 400 were compared with patients with ferritin levels above 400, the mortality risk of patients with lower ferritin levels was 16.5 times higher (HR=16.593, 95% Cl(2.028-141.742), p=0.009). Patients with low GFR (GFR < 15) had a mortality risk approximately 1.83 times higher than those with normal GFR (HR=1.830, 95% Cl(1.086-3.081), p=0.023). In the 30-day mortality ROC analysis for ferritin levels, the ferritin cut-off value was determined as 320.5 µg/L. This cut-off value predicts mortality with 64.1% sensitivity and 66.7% specificity. The cut-off value of uric acid for hemodialysis requirement was 8.4 mg/dL with 58.8% sensitivity and 58.7% specificity. Uric acid cut-off value of 9.57 mg/dL for predicting 48-hour mortality is 72.7% sensitive and 71.7% specific. Uric acid cut-off value of 8.23 mg/dL for predicting 30-day mortality is 58.3% sensitive and 59.3% specific. CRP cut-off value of 28.5 (mg/L) for predicting 30-day mortality is 68.9% sensitive and 58.5% specific. Conclusion: Ferritin and CRP parameters can be used to predict 30-day mortality in patients with ABH. In patients with ABH, uric acid parameter is important in predicting the need for hemodialysis and 48-hour and 30-day mortality. The fact that the need for hemodialysis after ABH is more frequent in patients with renal etiology indicates that these patients should be closely monitored. In our study, most of the cases were ABH patients with prerenal etiology. It is important to control comorbidities in these patients. Intervention may change if there are additional risk factors and fluid management should be emphasized in this patient group. The most important cause of death in ABH is septic shock. Septic shock and sepsis are important clinical pictures explaining the etiology of ABH. In our study, prerenal causes were prominent in the etiology of ABH. Hemodialysis was received more frequently in patients with renal etiology.