Arap Baharı sonrasında Türkiye-Suriye sınır güvenliği
The border security of Turkey and Syria after Arap Spring
- Tez No: 692779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hudut, Sınır, Siyasi Sınır, Sınır Boyu, Sınır Güvenliği, Suriye Türkiye, Border, Boundary, Frontier, Political Security, Political Border, Syria, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sınır kavramını anlamak için, zaman içinde farklı yaklaşımları ve dönüşümlerini incelemek önem arz etmektedir. Çünkü özelde uluslararası ilişkilerde genelde sosyal bilimlerde birden çok sınır tanımı ve kavramına rastlamak mümkündür. Özellikle dünyanın birçok yerinde sınır anlaşmazlıkları bulunduğundan, çatışmaların köklerinin daha iyi anlaşılması ve bu anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için sınır kavramının analiz edilmesi, bu çalışmanın temel amacıdır. Bu çerçevede öncelikle sınır kavramının kuramsal bir çerçevesi sunulmuş olup birçok bilimsel ve akademik kaynakta kullanılmasına rağmen aralarındaki ayrıntıya dikkat edilmeyen sınır (border), sınır boyu (frointer) ve hudut (boundary) kavramları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Modern öncesi dönem ve 1648 Vesfalya Anlaşmaları sonrası günümüzde algılandığı şekliyle kesin hatlarla ayrılmış olan teritoryal sınırlar, aynı zamanda sınır güvenliği kavramının nasıl ortaya çıktığını analiz edebilmek için güvenlik kavramı, bu çalışmanın ele aldığı konular arasındadır. Çalışma kapsamında elde edilen sonuçlar neticesinde Türkiye'de 'Sınır' ve 'Güvenlik' kavramı ve 'Sınır Güvenliği' biçimlerinin önemine işaret edilerek sınır komşuları ve sınır biçimleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to understand the concept of boundary, it is important to examine different approaches and their transformations over time. Because it is possible to come across more than one definition and concept of borders in social sciences generally and in international relations particularly. Especially since there are border disputes in many parts of the world, the main purpose of this study is to analyze the concept of border in order to better understand the roots of conflicts and to resolve these conflicts. In this framework, a theoretical framework of the concept of border is presented first of all, and although it is used in many scientific and academic sources, the concepts of border, frontier, and border, which are not paid attention to detail, are examined in detail. The concept of security is among the subjects that this study deals with in order to analyze how the concept of border security emerged as well as the territorial borders, which are clearly separated as perceived today after the pre-modern period and the 1648 Vesfalya Agreements. As a result of the results obtained within the scope of the study, the importance of 'Border' and 'Security' concepts and 'Border Security' forms in Turkey, border neighbors and border forms are explained.