Teaching online during the pandemic: An investigation into the variables affecting the EFL teachers' TPACK level
Pandemi sırasında online öğretim: İngilizce öğretmenlerinin TPACK düzeylerini etkileyen değişkenler üzerine bir araştırma
- Tez No: 692817
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKBAR RAHIMI ALISHAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: TPACK, teknolojik bilgi, pedagojik bilgi, alan bilgisi öğretmenliği sertifikası, çevrimiçi eğitime bakış, TPACK, technological knowledge, pedagogical knowledge, content knowledge teaching certificate, outlook on online education
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Teknolojinin hızlı gelişimi, öğretmenlerin çevrimiçi öğretime olan güveninin önemini vurgulamıştır. Teknoloji ile öğretme yeteneği, genellikle Teknolojik Pedagojik ve İçerik Bilgisi (TPACK) adı verilen bir çerçeveye dayanan diğer bilgi türleri ile birlikte ölçülmektedir. Bu çalışma ilk olarak İstanbul'da özel bir üniversitenin hazırlık okulunda görev yapan 83 (N = 83) İngilizce öğretmeninin kendi algıladıkları TPACK düzeylerini ölçmeyi amaçlamıştır. İkinci olarak, cinsiyet, yaş, eğitim geçmişi, toplam ve çevrimiçi öğretim deneyimi, öğretmenlik sertifikaları ve öğretmenlerin çevrimiçi eğitime bakış açısı gibi demografik faktörler TPACK çerçevesine göre incelenmiştir. Ayrıca, çevrimiçi eğitime bakış açılarının oluşumunda rol oynayan faktörleri keşfetmek için inançlarının nedenleri toplanmış ve analiz edilmiştir. Veriler, Google Formlar aracılığıyla dağıtılan ve kendi kendine algılanan yedi TPACK bileşenini ölçen ifadeler ve katılımcılara çevrimiçi eğitime bakış açılarını ve inançlarının nedenlerini soran iki soru içeren bir anketi içeren karma yöntem kullanılarak toplanmıştır. Bu çalışmanın bulguları, katılımcıların teknoloji ile öğretme konusunda oldukça emin olduklarını doğruladı. Sonuçlar, erkek öğretmenlerin teknolojik bilgi açısından kadın öğretmenlerden daha iyi performans gösterdiğini ve ayrıca genç öğretmenlerin teknoloji konusunda yaşlılara göre daha iyi olduklarını kanıtladı. Ayrıca öğretmenlik sertifikasına sahip olma/olmama durumunun öğretmenlerin teknolojik pedagojik ve alan bilgilerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin eğitim geçmişinin TPACK çerçevesinin sadece bir bileşeni olan PCK üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Çalışma ayrıca, daha deneyimli öğretmenlerin alan bilgisi ve pedagojik bilgi konusunda daha iyi ustalığa sahip olduğu sonucuna varmıştır. Son olarak, öğretmenlerin çevrimiçi eğitime bakış açısının oluşumunda en çok bahsedilen üç faktörün öğrenciler, öğretmenlerin genel inancı ve araç ve kaynaklarla ilgili konular olduğu ortaya çıktı.
Özet (Çeviri)
The rapid development of technology has highlighted the importance of teachers' confidence for online teaching. The ability to teach with technology has been commonly measured along with other types of knowledge based on a framework called Technological Pedagogical and Content Knowledge (TPACK). This study firstly aimed to measure the self-perceived TPACK level of 83 (N = 83) English in-service teachers of a preparatory school of a private university in Istanbul, Turkey. Secondly, the demographic factors of gender, age, educational background, total and online teaching experience, teaching certificates, and teachers' outlook on online education were studied against the TPACK framework. Furthermore, in order to discover the factors involved in the formation of their outlooks on online education, the reasons for their beliefs were collected and analyzed. Data were collected using the mixed method including a questionnaire distributed through Google Forms with statements measuring the seven self-perceived TPACK components plus two more questions asking the participants about their outlook on online education and their reasons for their beliefs. The findings of this study confirmed that the participants were quite confident to teach with technology. The results indicated that male teachers outperformed female teachers in terms of technological knowledge and also younger teachers proved to be better with technology than older ones. Moreover, it was found that having/lacking a teaching certificate did not make any significant difference in the teachers' technological pedagogical and content knowledge. It was also found that teachers' educational background was influential only on one component of the TPACK framework namely PCK. The study also concludes that more experienced teachers have better mastery of content knowledge and pedagogical knowledge. Finally, it turned out that three most mentioned factors involved in the formation of teachers' outlook on online education were issues related to students, teachers' general belief, and tools and resources.