Çevrimiçi öğrenim sürecinde İngilizce öğretmen adaylarının öğrenci bağlılıkları ile kariyer uyumlulukları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationship between student engagement and career adaptability of English teacher candidates in online education
- Tez No: 719207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BAŞAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Eğitim, Çevrimiçi Öğrenme, Kariyer Uyumluluğu, Öğrenci Bağlılığı, Uzaktan Eğitim, Online Education, Online Learning, Career Adaptability, Online Student Engagement, Distance Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Koronavirüs salgını tüm dünyada hızlı bir şekilde yayılmıştır. Bu salgın, pek çok alanda değişimlere sebep olurken, eğitimin de bu süreçte uzaktan eğitim olarak sürdürülmesini zorunlu kılmıştır. Mevcut çalışma, çevrimiçi eğitim sürecinde, İngilizce öğretmen adaylarının öğrenci bağlılıkları ile kariyer uyumlulukları arasındaki ilişki incelenerek literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemi ile tasarlanan çalışmada, veri toplama aracı olarak çevrimiçi öğrenci bağlılığı ölçeği ve kariyer uyumluluğu ölçeği kullanılmıştır. Çevrimiçi öğrenci bağlılığı ölçeğinin alt boyutlarını: davranışsal, duygusal ve bilişsel boyut oluştururken; kariyer uyumluluğu ölçeğinin alt boyutlarını kariyer planı ve kariyer keşfi oluşturmaktadır. Araştırmada Türkiye de 45 farklı (devlet/özel) üniversitesinin İngilizce öğretmenliği bölümlerinde öğrenim gören (1.2.3. ve 4. Sınıf öğrencileri) 450 İngilizce öğretmen adayına ulaşılmıştır. Katılımcılara çevrimiçi öğrenim süresi boyunca alınan derslere yönelik öğretim yöntemlerinin etkililiği, bölümlerinin kalitesi, bölümlerden memnuniyet düzeyleri, bölüme yönelik sevgi ve mezuniyet sonrası çalışma planlarına dair sorular yöneltilmiş ve bunların ölçeklerle aralarındaki ilişkiler de incelenmiştir. Çalışmada verilerin analizinde IBM SPSS Statistic 23 programı kullanılmış ve verilerin çözümlenmesi için T-test, Anova, Tukey HSD, Pearson Korelasyon ve Regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları, çevrimiçi öğrenci bağlılığı ve kariyer uyumluluğu ölçeği ile cinsiyet ve üniversite türü değişkeni arasında bir farklılık görülmemiştir. Çevrimiçi öğrenci bağlılığı ve kariyer uyumluluğu ve yaş değişkeni arasında sadece çevrimiçi öğrenci bağlılığı ile duygusal bağlılık arasında 18-25 ve 26-33 yaşları arasında bir farklılık gözlemlenmiştir. Çevrimiçi öğrenci bağlılığı ile çevrimiçi öğrenim süresince alınan derslerde kullanılan öğretim yöntemlerinin etkililiği, lisans eğitimine yönelik düzeyi ve derse karşı kalite algısı ve bölüme karşı sevgi arasında bir farklılık gözlemlenmiştir. Mezuniyet sonrası İngilizce öğretmeni olarak devam edilmesi planı ile kariyer uyumluluğu arasında bir farklılık bulunmuştur. Ayrıca, çevrimiçi öğrenci bağlılığı ve kariyer uyumluluğu arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki görülürken; kariyer uyumluluğunun artmasının çevrimiçi öğrenci bağlılığının artması üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Mevcut çalışmanın bulguları ışığında, öğretmenlere, öğrencilere ve İngilizce öğretim programı geliştiricilere önerilerle çalışma sonlandırılmıştır. Çalışmanın, İngilizce öğretmen adaylarının öğrenci bağlılıkları ile kariyer uyumlulukları arasındaki ilişkilerin incelenmesi yoluyla alan yazına önemli katkılar yapacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Covid 19 pandemic has spread rapidly all over the world. While this pandemic caused changes in many areas, it also made it necessary to continue education as distance education in this process. The current study aimed to contribute to the literature by examining the relationship between online student engagement and career adaptability of English teacher candidates in the online education process. Designed with a quantitative research method, the study used online student engagement and career adaptability scale as data collection tools. Sub-dimensions of the online student engagement scale are behavioral, emotional, and cognitive and the sub-dimensions of the career adaptability scale are career plan and career exploration. The participants consisted of 450 English teacher candidates (1.2.3. and 4. Grade students) studying in English language teaching departments of 45 different (state/private) universities in Turkey. The participants were asked questions about the effectiveness of the teaching methods for the courses taken, the quality of, their level of satisfaction with and their love for their departments during the online education and their post-graduation study plans, and the relationships between these and the scales were also examined. IBM SPSS Statistics 23 program was used in the analysis of the data, and T-test, Anova, Tukey HSD, Pearson Correlation, and Regression analyzes were applied to analyze the data. Based on the analysis, no differences were found between gender and university type variables and online student engagement and career adaptability scale. Differences were found only between online student engagement and emotional engagement between the ages of 18-25 and 26-33 in the relationship between the age variable of online student engagement and career adaptability scale. A difference was observed between online student engagement and the effectiveness of the teaching methods used in the courses taken during the undergraduate period, the level of undergraduate education, the perception of quality towardsthe course, and the love for the department during the online education. A difference was found between the plans to continue as an English teacher after graduation and career adaptability. In addition, there is a moderate positive relationship between online student engagement and career adaptability; it has been determined that the increase in career adaptability affects the increase in online student engagement. In the light of the findings of the current study, the study was concluded with recommendations to teachers, students, and English curriculum developers. It is anticipated that the study will make significant contributions to the literature by examining the relationships between online student engagement and the career adaptability of prospective English language teachers.