Safiye Erol'un eserlerinde halk edebiyatı ve halk bilimi unsurları
Elements of folk literature and folk science in Safiye Erol's works
  1. Tez No: 692844
  2. Yazar: FİGEN AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKİF ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Bilimi, Halk Edebiyatı, Kültürel Unsurlar, Safiye Erol, Folklore, Folk Literature, Cultural Elements, Safiye Erol
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 455
Özet
Halk, belli kurallar çerçevesinde aynı ülkede yaşayıp aynı kültür özelliklerine sahip insan topluluğudur. Halk bilimi halkın oluşturduğu ve kuşaktan kuşağa aktardığı geleneği, inancı, müziği, mimariyi, edebiyatı kısacası halka ait tüm kültürel hususları çeşitli yöntemlerle inceleyen bir bilimdir. Halk bilimi içerisinde değerlendirilen halk edebiyatı ise ait olduğu toplumun duygu ve düşüncesini sözlü ya da yazılı ürünlerle yansıtan halk bilimi dalıdır. Halk bilimi ve halk edebiyatına ait pek çok unsur roman, hikâye gibi edebi türlerde sanatçılar tarafından sıkça kullanılır. Eserlerinde kültürel unsurlara yer veren sanatçılardan biri de Safiye Erol'dur. Safiye Erol yetiştirilme tarzı ve aldığı eğitimle halka ait değerlere sahip çıkmış, bunları eserlerinde kullanmaktan geri kalmamıştır. Bu doğrultuda bu çalışmada Safiye Erol'un eserleri halk bilimi ve halk edebiyatı unsurlarının varlığı açısından incelenmiştir. Çalışmada doküman analizi yöntemi kullanılarak Safiye Erol'un eserlerindeki halk bilimi ve halk edebiyatı unsurları tek tek fişleme tekniği ile kayıt altına alınmış, ardından tespit edilen halk edebiyatı ile halk bilimi unsurları ilgili başlıklar altında sınıflandırılmıştır. Halk edebiyatı bölümünde türkü, mâni, destan, efsane, masal, atasözü, deyim vs. gibi pek çok ürünün hem terim olarak kullanımı görülmüş hem de bunlara ait metin örnekleri tespit edilmiştir. Halk bilimi bölümünde de geçiş dönemlerinden giyime, mutfaktan mimariye, inanıştan geleneğe-göreneğe bayramlara, törenlere vs. dair pek çok unsura yer verilmiştir. Yapılan araştırma neticesinde Safiye Erol'un incelenen eserlerinin kültürel unsurlar açısından oldukça zengin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The community is a group of people living in the same country within the framework of certain rules and having the same cultural characteristics. Folklore is a science that examines the tradition, belief, music, architecture, literature, in shortly; all cultural issues belonging to the people, through various methods. Folk literature, which is evaluated in folklore, is a branch of folklore that reflects the feelings and thoughts of the society to which it belongs, with oral or written products. Many elements of folklore and folk literature are frequently used by artists in literary genres such as novels and stories. Safiye Erol is one of the artists who include cultural elements in her works. Safiye Erol has protected the values of the people thanks to her upbringing and education, and she has not hesitated to use them in her works. In this direction, in this study, the works of Safiye Erol were examined in terms of the presence of folklore and folk literature elements. In the study, using the document analysis method, folklore and folk literature elements in Safiye Erol's works were recorded one by one with the filing technique, and then the identified folk literature and folklore elements were classified under the relevant headings. Folk song, mania, epic, legend, tale, proverb, idiom etc. in the section of folk literature. It has seen that many products such as these are used as terms and text examples of them have been determined. In the folklore department, from transition periods to clothing, from cuisine to architecture, from belief to tradition, to holidays, ceremonies, etc. many elements are included. As a result of the research, it was seen that Safiye Erol's works were very rich in terms of cultural elements.