Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde iletişimsel yaklaşım temelli dil öğrenme stratejilerine uygun etkinliklerin dinleme becerisine yönelik başarıya etkisi
The effect of activities suitable for communicative approach-based language learning strategies in teaching Turkish as a foreign language on success of listening skills
  1. Tez No: 692888
  2. Yazar: AHAD ŞENEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, İletişimsel Yaklaşım, Dil Öğrenme Stratejileri, Dinleme Becerisi, Teaching Turkish as a Foreign Language, Communicative Approach, Language Learning Strategies, Listening Skill
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada, iletişimsel yaklaşım temelli dil öğrenme stratejilerine uygun dinleme etkinliklerinin B2 seviyesinde Türkçe öğrenenlerin dinleme becerilerine yönelik başarıya etkisi incelenmiştir. Araştırmada, kontrol gruplu öntest sontest araştırma deseni kullanılmıştır. Deneysel sürecin 6 hafta sürdüğü araştırmada, öntest ve sontest verilerini elde etmek için gruplara B2 seviyesi dinleme başarı testi uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu 2020-2021 bahar döneminde, Fırat Üniversitesi TÖMER'de Türkçe öğrenen B2 düzeyindeki 35 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada, ders kitabına göre hazırlanan etkinliklerle kontrol grubunda ders yapılırken deney grubunda, iletişimsel yaklaşım temelli dil öğrenme stratejilerine uygun olarak hazırlanan 16 dinleme etkinliği uygulanmıştır. Araştırma boyunca dersler ilgili kurumun okutmanı ile sürdürülmüş araştırmacı ise derslere çevrim içi katılarak gözlemci olmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, iletişimsel yaklaşım temelli dil öğrenme stratejilerine uygun dinleme etkinliklerinin, deney grubundaki öğrencilerin dinlediğini anlama başarı testi öntest sontest puan ortalamaları sonucunda aradaki farkın sontest lehine anlamlı olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte kontrol grubundaki öğrencilerin dinlediğini anlama başarı testi öntest sontest puan kıyaslaması arasında sontest lehine anlamlı farklılık olduğu sonucuna varılmıştır. Deney grubu ile kontrol grubunun dinlediğini anlama başarı testi öntest sontest puan ortalamaları arasındaki farka bakıldığında deney grubu lehine anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, iletişimsel yaklaşım temelli dil öğrenme stratejilerine uygun dinleme etkinliklerinin B2 seviyesinde Türkçe öğrenenlerin dinleme becerilerini geliştirdiği ve öğrenenleri başarılı kıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of listening activities suitable for communicative approach-based language learning strategies on the success of listening skills of Turkish learners at B2 level was examined. In the research, pretest posttest research design with control group was used. In the study, in which the experimental process lasted for 6 weeks, the B2 level listening achievement test was applied to the groups in order to obtain the pretest and posttest data. Experimental and control group consists of 35 B2 level students learning Turkish at Fırat University TÖMER in the spring term of 2020-2021. In the research, 16 listening activities prepared in accordance with the communicative approach-based language learning strategies were applied in the experimental group, while the lessons were conducted in the control group with the activities prepared according to the textbook. During the research, the lessons were continued with the lecturer of the relevant institution, and the researcher became an observer by participating in the lessons online. According to the results obtained, it was determined that the difference between the listening activities suitable for communicative approach-based language learning strategies was significant in favor of the posttest as a result of the listening comprehension achievement test pretest posttest score averages of the students in the experimental group. In addition, it was concluded that there was a significant difference in favor of the posttest between the listening comprehension achievement test pretest posttest score comparison of the students in the control group. When the difference between the listening comprehension achievement test pretest posttest mean scores of the experimental group and the control group was examined, it was determined that there was a significant difference in favor of the experimental group. As a result, it has been determined that listening activities suitable for communicative approach-based language learning strategies improve the listening skills of Turkish learners at B2 level and make the learners successful.