Ergenlerde sosyal medya bağımlılığı ile benlik algısı ve psikolojik dayanıklılık düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media addiction and self-perception and resilience level in adolescents
- Tez No: 692997
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA FÜSUN AKDAĞ AYCİBİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Benlik algısı, Psikolojik dayanıklılık, Sosyal medya bağımlılığı, Adolescent, Self-perception, Psychological resilience, Social media addiction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada ergen bireylerde sosyal medya bağımlılığı, benlik algısı ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini 132 (Erkek n=49, Kız n=83) ergen oluşturmaktadır. Araştırmada Anketler Ergenler için benlik algısı profili, Ergen psikolojik dayanıklılık ölçeği ve Sosyal medya bağımlılığı ölçeği kullanılmıştır. Anket verilerinin analizinde SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Benlik algısı düzeylerinin sosyodemografik değişkenlere göre farklılaşmadığı bulunmuştur (p>0,05). Psikolojik dayanıklılık düzeyleri değerlendirmesinde erkeklerin kızlardan daha uyumlu olduğu bulunmuştur. Empati özelliğinin baba eğitim durumunun artmasına bağlı olarak azaldığı bulunmuştur (p≤0,05). Gelir düzeyine göre de empati özelliğinin farklılaştığı saptanmıştır (p≤0,05). Yaşın artmasına bağlı olarak aile desteğinin azaldığı ve empati düzeylerinin arttığı bulunmuştur (p≤0,05). Sosyal medya bağımlılığı düzeylerinin sadece günlük sosyal medya kullanım süresine göre farklılık gösterdiği bulunmuştur (p≤0,05). Sosyal medya bağımlılığı düzeyleri arttıkça aile desteği, okul desteği ve mücadele azmi düzeyleri azalmaktadır. Atletik yeterlilik ve mesleki yeterlilik ile okul desteği ve uyum arasında negatif ilişki bulunmuştur. Benlik algısı ile mücadele azmi arasında negatif ilişki bulunmuştur. Ergenlerde atletik yeterlilik ve fiziksel görünüm algısı arttıkça sosyal medya bağımlılığı düzeyleri de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the relation ship between social media addiction, selfperception and resilience in adolescents was examined. There search is a descriptive study. The sample of the study consists of 132 (Male n=49, Female n=83) adolescentsaged. Questionnaires Self-perception profile foradolescents, Adoles centresiliencescale and Social media addiction scale were used in there search. The questionnaires were administered online. SPSS 25.0 package program wasused in the analysis of the survey data. It was found that self-perception levels did not differaccording to sociodemographic variables (p>0.05). It was found that boys were more compatiblethan girls in the assessment of psychological resilience levels. It was found that the empathy feature decreaseddue to the increase in father's educational status (p≤0.05). It was determined that empathy characteristics differaccording toin comelevel (p≤0.05). It was found that family support decreased and empathy levels increased with in creasingage (p≤0.05). Social media addiction levels were found to differonlyaccording to daily social mediausage time (p≤0.05). As social media addiction level sincrease, family support, school supportand determination to struggledecrease. A negative relation ship was found between athletic competence and professional competenc, and school support and adjustment. A negative relation ship was found between self-perception and determinationtostruggle. As the perception of athletic competenceand physicalappearanceincreases in adolescents, social media addiction levels alsoincrease.