Ergenlerde sosyal medya kullanımı, depresif belirti düzeyi ve benlik algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media use, depressive symptom levels and self-perception in adolescents
- Tez No: 742767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL SARI GÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Sosyal Medya Kullanımı, Depresif Belirti Düzeyi, Benlik Algısı, Puberty, Social Media Use, Depressive Symptom Level, Sense Of Self
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada ergenlerde sosyal medya kullanımı, depresif belirti düzeyi ve benlik algısı arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklem grubuna İstanbul ilinde yaşayan 13-18 yaş aralığında sosyal medya kullanan rastlantısal olarak seçilen 114 kadın (%71,3) ve 46 erkek %28,8 olmak üzere toplam 160 katılımcı dahil edilmiştir. Bu araştırmada Veriler Google forms uygulaması kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak sosyo-demografik bilgi formu, Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Piers Harris Çocuklarda Öz Kavramı Ölçeği ve Reynolds Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma sonuçları doğrultusunda Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği toplam puanı ile Depresyon Ölçeği toplam puanı arasında istatistikçe anlamlı pozitif bir ilişki saptanmıştır. Ergenlerde sosyal medya kullanımı arttıkça depresif belirti düzeyi artmaktadır. Öte yandan Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği toplam puanı ile Piers Harris Çocuklarda Öz-kavramı Ölçeği toplam puanı alt boyutları puanları arasında istatistikçe anlamlı negatif bir ilişki saptanmıştır. Ergenlerde sosyal medya kullanımı arttıkça benlik algısında azalma görülmektedir. Depresyon Ölçeği toplam puanı ile Piers Harris Öz-Kavramı Ölçeği toplam puanı alt boyutları puanları arasında istatistikçe anlamlı negatif bir ilişki saptanmıştır. Ergenlerde depresif belirti düzeyi arttıkça benlik algısında azalma görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between social media use, depressive symptom level and self-perception in adolescents. The sample group of the study included a total of 160 participants, 114 women (71.3%) and 46 men, 28.8%, who were randomly selected between the ages of 13-18, living in Istanbul and using social media. Data in this research was collected using Google forms application. Sociodemographic information form, Social Media Addiction Scale for Adolescents, Piers Harris Children's Self Comprehension Scale and Reynolds Depression Scale were used as data collection tools. In line with the results of the study, a statistically significant positive correlation was found between the Social Media Addiction Scale total score and the Depression scale total score. As the use of social media increases in adolescents, the level of depressive symptoms increases. On the other hand, a statistically significant negative correlation was found between the Social Media Addiction Scale total score and the Piers Harris Children's Self -Concept Scale total score sub-dimensions scores. As the use of social media increases in adolescents, there is a decrease in self-perception. A statistically significant negative correlation was found between the total score of the Depression Scale and the sub-dimensions of the Piers Harris Children's Self -Concept Scale total score. As the level of depressive symptoms increases in adolescents, there is a decrease in self-perception.