Seçilmiş OECD ülkelerinde yenilenebilir enerji tüketiminin makro ekonomik belirleyicileri
Macro economic determinants of renewable energy consumption in selected OECD countries
  1. Tez No: 693008
  2. Yazar: UĞUR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED VEYSEL KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, OECD Ülkeleri, Karbondioksit Salınımı, Ekonomik Büyüme, Panel ARDL, Renewable Energy, OECD Countries, Carbon Dioxide Emission, Economic Growth, Panel ARDL
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışmanın amacı, önemli makro ekonomik değişkenler ile CO_2 salınımı ve petrol fiyatlarının, yenilenebilir enerji kullanımı üzerindeki etkilerini analiz etmektedir. Beraberinde makro ekonomik yapının yenilenebilir enerji tüketimi üzerindeki etkileri de araştırılmıştır. Bu sayede çalışma, var olan trendi analiz ederek gelecekte enerji sektörünün nasıl olacağına ilişkin ipuçları sunmayı hedeflemektedir. Çalışma, 1996-2017 yılları arası dönem için gelişmişlik düzeyi yüksek 26 OECD ülkesini kapsamaktadır. Kurulan modeller kapsamında yenilenebilir enerji kullanımının belirleyicileri ve yenilenebilir enerji kullanımının diğer değişkenler üzerindeki etkileri Panel ARDL yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Ekonometrik analiz sonucunda elde edilen bulgular; karbondioksit salınımının yenilenebilir enerji kullanımında en güçlü belirleyici olduğunu göstermiştir. Diğer yandan cari işlemler dengesi, ekonomik büyüme, enflasyon ve petrol fiyatlarının da yenilenebilir enerji kullanımını etkileyen önemli değişkenler olduğu belirlenmiştir. Bulgular incelendiğinde yenilenebilir enerji kullanımının çalışmada yer alan diğer değişkenleri güçlü biçimde etkilemediği görülmektedir. Bu çalışma yenilenebilir enerji tüketimi üzerindeki belirleyicileri analiz etmektedir. Aynı zamanda yenilenebilir enerji kullanımının diğer değişkenler üzerindeki etkilerini de incelemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study analyzes the impacts of main macroeconomic variables, CO2 emission and oil prices on renewable energy consumption. The impacts of macroeconomic structure on renewable energy consumption are also examined. In this regard, the study aims to provide clues about the extent to which the energy sector would be in the future by analyzing the current trend. The study covers 26 OECD countries with a high level of development over the period 1996-2017. Within the scope of the established models, the determinants of renewable energy consumption and the impacts of renewable energy consumption on other variables are examined using the Panel ARDL method. The obtained findings of econometric analysis indicate that carbon dioxide emission is the most powerful determinant of renewable energy consumption. On the other hand, it is determined that current account balance, economic growth, inflation, and petroleum prices are also crucial variables affecting renewable energy consumption. Upon examining the findings, it is seen that renewable energy usage does not firmly affect the other variables included in the study. This study analyzes the determinants of renewable energy consumption. Furthermore, it examines the impacts of renewable energy consumption on other variables.