Babaların ebeveyn tutumları ile duyguları ifade becerilerinin kendi babalarının duygusal erişilebilirliği bağlamında incelenmesi
Fathers 'parental attitudes and emotional expression skills in the context of their fathers' emotional accessibility
  1. Tez No: 693149
  2. Yazar: GİZEM CANDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM ELİTEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Ebeveyn Tutumları, Çocuklukta Algılanan Ebeveynlik Biçimleri, Ebeveyne Duygusal Erişilebilirlilik, Duyguları İfade Etme, Ebeveyn Tutumları, Emotional Availability to Parents, Expressing Emotions, Perceived Parental Attitudes, Parental Attitudes, Perceived Parenting Styles in Childhood
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Araştırmanın amacı, 0-6 yaş arası çocuğu olan babaların çocukluk döneminde algılanan ebeveynlik biçimlerine bağlı olarak duyguları ifade etme becerileri ve ebeveyn tutumları ile kendi babalarına olan duygusal erişilebilirliği arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi, farklı illerde yaşayan, 0-6 yaş arası çocuğu olan, 26 yaş ve üzerinde 307 babadan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan gönüllü onam formu, sosyo-demografik bilgi formu, Young Ebeveyn Ölçeği, Ebeveyn Duygusal Erişilebilirlik Ölçeği, Duyguları İfade Etme Becerileri Ölçeği ve Ebeveyn Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Veriler çevrimiçi olarak toplanmış olup, veri toplama sürecinde katılımcılara araştırma ile ilgili bilgiler verilerek onaylar alınmıştır. Verilerin analizinde, SPSS programı ile bağımlı/bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, babaların çocuklukta algılanan ebeveynlik biçimleri, babasına duygusal erişilebilirliği, duyguları ifade etme becerileri ve ebeveyn tutumları arasında anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Aşırı koruyucu-evhamlı algılanan ebeveynlik biçimi ile duygusal erişilebilirlik arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Aşırı koruyucu-evhamlı ile olumlu duygu ifadesi, olumsuz duygu ifadesi ve yakınlık duygu ifadesi arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Yine aşırı koruyucu-evhamlı olarak algılayanların demokratik tutum ile arasında negatif yönde, otoriter tutum ile arasında ise pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Kuralcı-kalıplayıcı algılanan ebeveynlik biçimi ile otoriter tutum ve aşırı izin verici tutum arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Babanın, ebeveynine duygusal erişilebilirliği ile yakınlık ifadesi ve demokratik tutumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırmanın sonucuna göre, çocukluk yaşantısında babasını aşırı koruyucu- evhamlı olarak algılayanların kendi babasına olan duygusal erişilebilirliğinin, duyguları ifade etme becerilerinin ve ebeveyn tutumlarının etkilendiği görülmüştür. Babasını aşırı koruyucu-evhamlı ve kuralcı-kalıplayıcı algılayanların; babasının tutum ve davranışlarından etkilendiği ve etkilenenlerin otoriter tutum benimsedikleri, etkilenmeyenlerin ebeveynlik algısının tersine aşırı izin verici tutum benimsedikleri ortaya çıkmıştır. Babasını aşırı koruyucu-evhamlı olarak algılayanların, kendi babasına olan duygusal erişilebilirliğinin azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between the perceived parenting styles of fathers with children aged 0-6 in childhood and their emotional accessibility to their fathers, their ability to express emotions and parental attitudes. The sample of the study consists of 307 fathers aged 26 and over from 26, living in different provinces, having children aged 0-6. Voluntary consent form and socio-demographic information form prepared by the researcher, Young Parent Scale, Parent Emotional Accessibility Scale, Expression of Emotions Scale and Parental Attitude Scale were used as data collection tools in the study. The data were collected online, and during the data collection process, the participants were informed about the research and their consent was obtained. In the analysis of the data, SPSS program and dependent/independent groups“t”test, one-way analysis of variance (ANOVA) were used. According to the findings of the study, it was found that there was a significant relationship between fathers' perceived childhood parenting styles, their emotional availability to their fathers, their ability to express emotions and parental attitudes. A negative and significant relationship was found between the parenting style perceived as overprotective and pessimistic and emotional accessibility. There was a significant negative correlation between overprotective-anxious and positive emotion expression, negative emotion expression, and closeness emotion expression. A negative correlation was found between overprotective-concern and democratic attitude, and a positive relationship was found between authoritarian attitudes. A positive and significant relationship was found between the perceived normative-patterning parenting style and the authoritarian attitude and the overly permissive attitude. A positive and significant relationship was found between parental emotional availability, expression of closeness and democratic attitude. According to the results of the study, it was revealed that the emotional accessibility of fathers to their fathers in childhood, their ability to express their feelings and their perception of their fathers as overprotective apprehension in their parental attitudes were effective. It has been revealed that those who perceive their fathers as over-protective and prescriptive and stereotypical are affected by their father's attitudes and behaviors, and those who are affected adopt an authoritarian attitude, and those who are not affected adopt an overly permissive attitude contrary to their parenting perception. It was observed that those who perceived their fathers as being overprotective had decreased emotional accessibility to their fathers.