Çok boyutlu heterojen panel veri modelleri: Başarı sıralamaları üzerine boyut perspektifi
Multidimensional heterogeneous panel data models: Dimensional perspective on university rankings
  1. Tez No: 693171
  2. Yazar: MERT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA YERDELEN TATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Boyutlu Panel Veri, Heterojen Panel, Birimler Arası Korelasyon, Başarı Sıralamaları, ÖSYM, Multidimensional Panel Data, Heterogeneous Panel, Cross Sectional Correlation, Univesity Rankings
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişimi ve dijital ortamda artan veri yığını ile birlikte birden fazla boyuta sahip modellere ihtiyaç duyulmaktadır. Çok boyutlu panel veri modelleri bu talebe olan gereksinim altında veri analistleri için cazip hale gelmektedir. Günden güne araştırmacılar ve kurumlar bu modelleri kullanmaktadır. Çok boyutlu panel veri modellerinde boyutlar birbiri içerisine yuvalanmış veya yuvalanmamış olarak yer alabilmektedir. Bu çalışmada literatürdeki çok boyutlu ile yapılan çalışmalara ek olarak heterojen panel veri modelleri çok boyutlu panel veri modellerine uygulanmaktadır. Ayrı ayrı birim bazında heterojenliğe dikkate alan bu modeller çalışmaya farklı bir çerçeve sunmaktadır. Heterojen panel veri model tahmincileri çok boyutlu panel veri modelleri için türetilmiştir. Üniversiteye giriş sınavlarındaki başarı sıralamalarını modellemek üzere bu tahminciler kullanılmıştır. Tüm boyutlar için kurulan modellerde Türkçe netleri en önemli etken olmak üzere başarı sıralamalarını etkileyen değişkenlerin işaretleri beklenildiği gibi negatif çıkmıştır. Bu bağlamda çok boyutlu heterojen panel veri modelleriyle yapılan bu çalışma literatürdeki iktisadi bilgiyi açıklamakla fark yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the development of technology and the increasing data stack in the digital environment, models with more than one dimension are needed. Multidimensional panel data models are becoming attractive to data analysts under the requirement of this demand. Researchers and institutions use these models day by day. In multidimensional panel data models, dimensions can be nested or not nested within each other. In this study, in addition to the multidimensional studies in the literature, heterogeneous panel data models are applied to multidimensional panel data models. These models, which take into account heterogeneity on the basis of individual units, offer a different framework to the study. Heterogeneous panel data model estimators are derived for multidimensional panel data models. These estimators were used to model success rankings in university entrance exams. Variables affecting success rankings in all dimensions, especially Turkish test score, were generally significant and their signs were negative as expected. In this context, this study with multidimensional heterogeneous panel data models makes a difference by explaining the economic knowledge in the literature.