Üniversite öğrencilerinin akılcı olmayan inançları ve akademik erteleme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between the unrational faith and academic delay levels of university students
  1. Tez No: 693170
  2. Yazar: BETÜL RANA ULUSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNİR YALÇIN ORTAKALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akılcı Olan ve Olmayan İnançlar, Akademik Erteleme, Rational and Irrational Beliefs, Academic Procrastination
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, üniversite öğrencilerinin akılcı olmayan inançları ve akademik erteleme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini Mersin ili Toros Üniversitesinde okuyan İktisadi İdari Sosyal Bilimler ve Mühendislik Bilimleri Fakültesi 151 lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %74,2'si (n=112) kadın, %25,8'i (n=39) erkektir. Sınıf düzeylerine göre ise; öğrencilerin %15,9'u (n=24) 1. sınıfta, %20,5'i (n=31) 2. sınıfta, %23,8'i (n=36) 3. sınıfta ve %39,7'si (n=60) 4. sınıfa devam etmektedir. Araştırma da veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği Kısa Formu (Türküm, 2003) ve Akademik Erteleme Ölçeği (Çakıcı, 2003) aracılığıyla toplanmıştır. Veri analizi SPSS 25.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Akılcı olmayan inançlar ve akademik erteleme davranışı arasındaki ilişkinin tespitinde pearson korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon analizi ve lojistik regresyon analizinden faydalanılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre; akılcı olmayan inançlar ve akademik erteleme davranışı arasındaki ilişki incelendiğinde iki olgu arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin akılcı olmayan inançlarının artması halinde akademik erteleme davranışı da orta düzeyde bir ilişki ile anlamlı bir artış göstermektedir. Araştırmanın sonuçları ilgili literatür kapsamında değerlendirilmiş; ileride yapılacak araştırmalara yönelik araştırmacılara ve uygulayıcılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis was to examine the relationship between university students' irrational beliefs and academic procrastination. The sample of the research consists of 151 undergraduate students from the Faculty of Economics, Administrative Social Sciences and Engineering Sciences, studying at Toros University in Mersin. 74.2% (n=112) of the students participating in the research were female and 25.8% (n=39) were male. According to the grade levels; 15.9% (n=24) of the students were in the 1st grade, 20.5% (n=31) were in the 2nd grade, 23.8% (n=36) were in the 3rd grade and 39.7% of them (n=60) continue to the 4th grade. In the research, data were collected through the Personal Information Form, the Irrational Beliefs Short Form (Türküm, 2003) and the Academic Procrastination Scale (Çakıcı, 2003) prepared by the researcher. Data analysis was done using SPSS 25.0 program. Pearson correlation analysis, simple linear regression analysis and logistic regression analysis were used to determine the relationship between irrational beliefs and academic procrastination behavior. According to the findings obtained as a result of the research; When the relationship between irrational beliefs and academic procrastination behavior was examined, it was concluded that there was a moderately positive and significant relationship between the two cases. If students' irrational beliefs increase, academic procrastination also shows a significant increase with a moderate relationship. The results of the research were evaluated within the scope of the relevant literature; Suggestions were made to researchers and practitioners for future research.