İkinci yabancı dil Almanca dersinde Web 2.0 araçları ile oyunlaştırmanın dinlediğini anlama becerisi üzerine etkisi
The effect of gamification with Web 2.0 tools on listening comprehension skills in second foreign language German lesson
- Tez No: 693190
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinlediğini anlama becerisi, Almanca eğitimi, İkinci yabancı dil, Akademik başarı, Oyunlaştırma, Web 2.0 araçları, Eylem araştırması, Listening comprehension skill, German education, Second foreign language, Academic achievement, Gamification, Web 2.0 tools, Action research
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Web 2.0 araçları ile oyunlaştırmanın ortaöğretim öğ-rencilerinin ikinci yabancı dil Almanca dersinde dinlediğini anlama becerisi üzerine etkisi-ni incelemektir. Alt amaçlar ise çalışmanın derse karşı ilgi, akademik motivasyon gibi çık-tılarını incelemektir. Yöntem: Araştırma nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bir eylem araştırmasıdır. Araştırmanın nicel kısmında yarı deneysel desen, nitel kısmında ise içerik analizi deseni kullanılmıştır. Çalışma İstanbul'da Üsküdar ilçesinde MEB'e bağlı bir proje okulunun dokuzuncu sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya nicel verileri elde ederken 25 kişi nitel verileri elde ederken 34 kişi dahil olmuştur. MEB Almanca dokuzun-cu sınıf kitabının ilk iki ünitesi temel alınarak hazırlanan akademik başarı testi, Web 2.0 araçları ile oyunlaştırılan derslerin öncesi ve sonrasında uygulanmıştır. Çalışma toplamda altı hafta sürmüştür. Süreç devam ederken her hafta öğrencilerden yansıtıcı günlükler top-lanmış; yürütücü öğretmen de aynı süreç içerisinde yansıtıcı günlükler tutmuştur. Altıncı haftaya gelindiğinde ise gönüllü öğrencilerle odak grup görüşmesi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmanın ilk haftasında öğrencilere uygulanan akademik başarı testi son hafta da uygulanmıştır. Bu testlerin normallik dağılımına ve T testi verilerine bakıldı-ğında öğrencilerin ön test ve son test puanlarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Başka bir deyişle öğrencilerin dinlediğini anlama becerilerinde olumlu bir değişim elde edilmiştir. Bununla birlikte nitel veriler incelendiğinde öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra akademik motivasyonlarında da önemli bir artış gözlendiği, derse katılımın arttığı ve bu derslerden oldukça keyif aldıkları gözlenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Araştırmanın sonucuna göre Web 2.0 araçları ile oyunlaştır-manın öğrencilerin hem akademik başarılarında hem de akademik motivasyonlarında göz-lenen olumlu bir etkisi olmuştur. Bu bağlamda Almanca dersinde Web 2.0 araçları ile oyunlaştırma yöntemi yardımıyla planlanacak olan bir ders, öğrencilerin Almanca dersine olan ilgilerini arttırılabilir ve öğrenciler derse karşı olumlu bir bakış geliştirebilirler.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the effect of gamification with Web 2.0 tools on secondary school students' listening comprehension skills in the second foreign language German course. The sub-purposes are to examine the outputs of the study such as interest in the course and academic motivation. Method: The research is an action research in which quantitative and qualitative research methods are used. The quasi-experimental design was used in the quantitative part of the research, and content analysis design was used in the qualitative part. The study was carried out with ninth grade students of a project school affiliated to the Ministry of National Education in Üsküdar district in Istanbul. While obtaining the quantitative data, 25 people were included in the study, and while obtaining the qualitative data, 34 people were included. The academic achievement test, which was prepared based on the first two units of the MEB German ninth grade book, was applied before and after the courses that were gamified with Web 2.0 tools. The study lasted six weeks in total. As the process continued, reflective diaries were collected from students every week; The executive teacher also kept reflective diaries in the same period. In the sixth week, a focus group meeting was held with the volunteer students. Results: The academic achievement test applied to the students in the first week of the study was also applied to the last week. When the normality distribution of these tests and T test data were examined, significant differences were found in the pre-test and post-test scores of the students. In other words, a positive change was obtained in the students' listening comprehension skills. However, when the qualitative data were examined, it was observed that a significant increase was observed in the academic motivation of the students as well as their academic achievement, their participation in the course increased and they enjoyed these lessons considerably. Conclusion and Suggestions: According to the results of the research, gamification with Web 2.0 tools had a positive effect on both academic achievement and academic motivation of students. In this context, a lesson that will be planned with the help of gamification method with Web 2.0 tools in German lesson can increase students' interest in the German lesson and students can develop a positive view towards the lesson.