Süleyman b. Ali el-Karamânî'nin 'el-Es'ile ve'l-Ecvibe el-Müte'allika bi-Câmi'i'l-Fusûleyn' isimli eserinin tahkik ve tahlili
The critical editial and analysis of 'al-Es'ile va'l-Ecvibe Al-Muteallika bi-Câmiʿi'l-Fusûleyn' by Suleyman b. Ali el-Karamânî
  1. Tez No: 693196
  2. Yazar: ŞERAFETTİN SÖKÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAMDİ FURAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Câmiʿu'l-fusûleyn, Şeyh Bedreddin, el-es'ile ve'l-Ecvibe, Süleyman b. Ali, Sheikh Bedreddin, Câmi'u'l-Fusûleyn, Suleyman b. Ali, al-As'ile va'l-Acvibe, qâdi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 412
Özet
Çalışmamız, ilk dönem Osmanlı âlimlerinden Şeyh Bedreddin'in Câmiʿu'l-fusûleyn isimli eserinde Hanefi fukahâsına yaptığı itirazlara Süleyman b. Ali el-Karamânî'nin yazdığı bir reddiyenin tahkîki ve tahlîli üzerine yapılmıştır. Mezkûr eser ağırlıklı olarak yargılama hukuku ve muâmelat konularından teşekkül etmiştir. Eserin kaynaklarından yapılan alıntılar, başta Süleymaniye Kütüphanesi olmak üzere yazma eser kütüphanelerinde yaptığımız araştırmayla yerinde tespit edilmiştir. Çalışmamızda Şeyh Bedreddin'le Süleyman b. Ali'nin fıkıhçılığının mukayesesi yapılmıştır. Şeyh Bedreddin'in el-Esile ve'l-Ecvibe'deki fetvalarından onun ilmî kişiliği tespit edilmiş ve Vâridât isimli eserindeki fikirlerinin el-Esile ve'l-Ecvibe'de yer alıp almadığı kontrol edilmiştir. Süleyman b. Ali'nin Şeyh Bedreddin'e niçin itiraz ettiği ve nasıl cevaplar verdiği konusu incelenmiştir. Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Girişte araştırmanın konusu, önemi, amacı, yöntemi ve kaynakları üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Süleyman b. Ali'nin hayatı, ilmî kişiliği, görevleri, yaşadığı dönemin ilmî ve siyasî yapısı ve eserlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde el-Esile ve'l-Ecvibe el-mute'allika bi Câmi'i'l-fusûleyn'in telif nedeni, muhtevası, metodu, imla özellikleri ve Câmiʿu'l-fusûleyn üzerine yapılan çalışmalardan bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde Süleyman b. Ali el-Karamânî'nin fıkhî tercihleri, tercihleri ifade eden lafızlar, Şeyh Bedreddin'le Süleyman b. Ali'nin fıkıhçılığının mukayesesi yapılmıştır. Eser, metin seçimi metodu ile üç nüshadan tahkik edilmiş ve nüsha farklılıkları dipnotta gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our thesis is about Sheikh Bedreddin's objections to Hanafi jurists in his work named Camiu'l fusuleyn. Suleyman b. Ali wrote a refusal answers to these objections. We have investigated and analyzed this refusal. This refusal generally includes jurisdictional law and transaction issues. In addition, the two scholars' juridical approaches to the issues were emphasized through the sample issues selected from the work, and the place of the work in the Hanafi school was pointed out. In study of Sheikh Bedreddin and Suleyman b. Ali's legalism, we compared their legal aspects. The sources of the work are available in manuscript libraries. Our thesis consists of three parts. In the introduction, we talked about the subject, importance, purpose, method and sources of the research. In the first chapter, we talked about Suleyman b Ali's life and his scientific personality. We also talked about the scientific and political situations of the period in which they lived. We talked in the second part, the reason for the copyright, content, method, orthographic features of al-Esile ve'l-Ecvibe al-mute'allika bi Câmi'i'l-fusûleyn and the studies on Câmi'u'l-fusûleyn . We evaluated the work in terms of content and style. The sources cited in the work were introduced and the accuracy of the citations was checked. In the third part, we checked whether his ideas in his work named Waridat were included in al-Esile ve'l-Ecvibe. The fiqh preferences of Suleyman b. Ali al-Karamani, the words expressing the preferences, Sheikh Bedreddin and Süleyman b. Ali's jurisprudence was compared. We examined why Suleyman b. Ali objected to Sheikh Bedreddin and how he answered him. We have examined the work in three copies. We showed the copy differences in a footnote and wrote the copy completely.