XVII. yüzyıla ait müellifi meçhul bir mevlid
XVII. a mevlid whose author of the century is unknown
  1. Tez No: 693289
  2. Yazar: FURKAN GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Mevlit, Edebî Eser, Mevlid, Mukayese
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Türk edebiyatı; Türklerin yaşadıkları coğrafya, tarihi dönem, bağlı oldukları din, sosyo-kültürel değişiklikler ile gelişimini sürdürerek günümüze kadar gelmiştir. Klasik Türk Edebiyatı dönemi Türklerin, Müslüman olmasıyla başladığı kabul edilir. İslamiyetin etkisiyle oluşan Klasik Türk Edebiyatında dini ve tasavvufi temalar ön plana çıkmıştır. Bu çerçevede, Hz.Peygamber odaklı çok zengin bir edebiyat oluşmuştur. Siretü'n-Nebî, hicret-nâme, mirac-nâme, mevlid gibi bu türlerin içerisinde Süleyman Çelebî'nin yazdığı Vesîletü'n-Necât adlı mevlidi, en çok beğenilen ve okunan eser olmuştur. Onun bu mevlidini örnek alarak birçok mevlid kaleme alınmıştır. Yazılan bu mevlidlerden birisi de XVII. yüzyıla ait olup müellifi meçhuldür. Bu tezimizde bu yazma mevlid incelenmiş olup bu eserin transkripti yapılmış ve diliçi tercemesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu yazma mevlid ile Süleyman Çelebî'nin Vesîletü'n-Necât'ı karşılaştırılmış, ortak ve farklı yönleri tespit edilmiştir. Bu çalışma; giriş, transkript, nesre aktarım, mukayese, sonuç ve kaynakça bölümlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkish literature; the geography in which the Turks live, the historical period, the religion they belong to, and the socio-cultural changes have continued their development and reached the present day. It is accepted that the period of Classical Turkish Literature started with the conversion of Turks to Islam. In Classical Turkish Literature, which was formed under the influence of Islam, religious and mystical themes came to the fore. In this framework, a very rich literature focused on the Prophet has been formed. The mawlid named 'Vesîletü'n-Najât' written by Süleyman Çelebi of these genres such as siretü'n-nebi, hicret-name, mirac-name, mevlid was the most different and read work. Many mawlids were written by taking this mawlid of him as an example. One of these mawlids written is XVII.century and its author is unknown. In this thesis, this mawlid has been examined, this work has been transcribed and translated into language. In addition, in this manuscript, mevlid and Süleyman Çelebi's Vesîletü'n-Najat were compared and their common and different aspects were determined. This work; ıt consists of introduction, transcript, prose transfer, comparison, conclusion and bibliography sections.