Kekeleyen bireylerin öz-şefkatleri, olumsuz değerlendirilme korkuları ve kekemelik şiddetleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between self-compassion, fear of negative evaluation and stuttering severi̇ty
- Tez No: 693323
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kekemelik, kekemelik şiddeti, olumsuz değerlendirilme korkusu, öz-şefkat, fear of negative evulation, self-compassion, stuttering, stuttering severity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kekeleyen bireylerin kendilerine yönelik damgalamaları içselleştirdikleri, çok fazla olumsuz iç ses kullandıkları, kekemeliklerini diğer insanlarla ayrılma noktaları olarak gördükleri ve anda dengeli bir duygu durumda kalmak yerine olumsuz düşüncelere çok fazla odaklanarak tekrarlı bir şekilde onları düşündükleri bilinmektedir. Kekemelikleri ile öz-şefkat yerine izolasyon, kaçınma gibi işlevsel olmayan yollarla başa çıktıkları da bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı öz-şefkat, olumsuz değerlendirilme korkusu ve kekemelik şiddeti arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya 20-35 yaşları arasında 33 kekeleyen birey katılmıştır. Öz-şefkat ölçeği, olumsuz değerlendirilme ölçeği kısa formu ve WASSP-TR ölçeği online hale getirilerek sunulmuştur. Bulgular arasında anlamlı ilişkiler olup olmadığı araştırılmıştır. Kekeleyen bireylerin öz-şefkat ölçeği alt boyutları (öz-nezaket, öz yargılama, ortak insanlık hissiyatı, izolasyon, bilinçli farkındalık, aşırı özdeşleşme) ve toplam puanı ile WASSP-TR ölçeği alt boyutları (davranış, düşünce, duygu, kaçınma, dezavantaj) ve toplam puanı arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Benzer şekilde olumsuz değerlendirilme korkusu ölçeği ile WASSP-TR ölçeği alt boyutları ve toplam puanı arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bu bulgulardan ve önceki çalışmalardan yola çıkarak kekeleyen bireylerin terapilerine öz-şefkat uygulamalarının eklenmesi ve alan yazına bu konu hakkında daha fazla çalışmanın kazandırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
It is known that people who stutter internalize the stigma against themselves, have negative inner voice, distance self from others and focus too much on negative thoughts and think about them repeatedly instead of staying in a balanced mood state. It is also known that they cope with their stuttering in non-functional ways such as isolation and avoidance rather than self-compassion. The aim of this study is to examine the relationship between self-compassion, fear of negative evaluation and stuttering severity. 33 men who stutter between the ages of 20-35 participated in the study. Self-Compassion Scale, Fear of negative evaluation scale-short form and Wright and Ayre Scale were made online and presented. It was investigated whether there was a significant relationship between the findings. Significant relationships were found between Self-compassion scale sub-dimensions (self-kindness, self-judgment, common sense of humanity, isolation, mindfulness, hyper-identification) and total score, sub-dimensions of Wright and Ayre Scale (behavior, thought, emotion, avoidance, disadvantage) and the total score. Similarly, significant correlations were found between the fear of negative evaluation scale and the sub-dimensions of the Wright and Ayre Scale and the total score. Based on these findings and previous studies, it would be beneficial to add self-compassion practices to the therapies of individuals who stutter and to bring more studies on this subject to the literature.