İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin web sitelerinin Türkçe yazı dili kullanımı açısından incelenmesi
Examining the websites of Provincial Directorates of Culture and Tourism in terms of using Turkish written language and making suggestions
- Tez No: 693329
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ EVREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Yazı Dili, Turizm, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, Web Siteleri, Turkish Written Language, Tourism, Provincial Culture and Tourism Directorates, Web
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Dil, bir milletin tüm değerlerinin ete kemiğe bürünmüş biçimidir. Dilin doğru kullanımı, bu değerlerin korunması ve kuşaklara aktarılması açısından önem taşımaktadır. İnternet teknolojisinin gelişmesi, kültürel etkileşimi beraberinde getirmiştir. Bu etkileşim dil üzerinde bazı olumsuzluklara sebep olmuştur. Özellikle web sitelerinde ve sosyal medya araçlarında kullanılan yazı dilindeki bilinçsizlik, dil sorunlarına neden olmaktadır. Bu durumdan Türkçe yazı dili de etkilenmiştir. Kültürel kimliği yansıtan Türkçeyi korumak; öncelikle devletin görevi olduğu için bu çalışmada, il düzeyinde kültürün tanıtımından, turizmin geliştirilmesinden ve pazarlamasından sorumlu olan İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin (İKTM) web sitelerinin yazı dili yeterliliği ele alınmıştır. Web sitelerindeki tüm sayfaların yazılı içerikleri“Türkçe Yazı Dili Ölçeği”aracılığıyla incelenmiştir. İncelemelerde var-yok tekniği kullanılarak maddeye uygun bir hata varsa“1”yoksa“0”şeklinde manuel olarak kodlama yapılmıştır. Ayrıca web sitelerindeki örnek yazı dili hataları kayıt altına alınmıştır. Daha sonra verilere tanımlayıcı analizler uygulanıp hata sıklıkları değerlendirilmiş ve karşılaştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda; İKTM'lerin web sitelerinde en sık görülen yazım hatalarının, büyük harflerin ve kısaltmaların yazımında; en sık görülen anlatım bozukluklarının, sözcüğün yanlış yerde kullanılmasında ve ek yanlışlığı/eksikliği/fazlalığında, en sık karşılaşılan noktalama hatalarının ise kesme ve noktalı virgül işaretinin kullanımıyla ilgili olduğu tespit edilmiştir. Bölgeler bazındaki incelemeler, yazım yanlışlıkları, anlatım bozuklukları ve noktalama hataları açısından en fazla hata yapan bölgelerin, Ege ve Doğu Anadolu; en az hata yapan bölgenin ise İç Anadolu Bölgesi olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular neticesinde İKTM'lere ve bundan sonra bu konuda araştırma yapacak kişilere bazı öneriler sonuç bölünde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Language is the embodiment of all the values of a nation. The correct use of lan-guage is important in terms of preserving these values and transferring them to genera-tions. The development of internet technology has reflected cultural interaction. This interaction has caused some hitches on the language. The unconsciousness in the written language used especially in websites and social media tools cause language problems. Turkish written language was also affected by this situation. In this study, the written language proficiencies of the websites Provincial Directorate of Culture and Tourism (İKTM), which is responsible for the promotion of culture at the provincial level, the development and marketing of tourism, is discussed. The written contents of all the pages on the websites were examined through the“The Turkish Written Language Scale”. In the examinations, using the yes-no technique, coding was done manually as“1”if there is an error suitable for the item, and“0”if there is no error. In addition, samples regarding writing language errors on the websites were recorded. As a result of the research; It has been determined that the most common typographical errors on the websites of İKTMs are in the spelling of capital letters and abbreviations, the most common expression disorder is the use of the word in the wrong place and the addition-al inaccuracy/incompleteness/excess, and the most common punctuation error is the use of apostrophes and semicolons. In the analysis on the basis of regions, it is seen that Eastern Anatolia is the region that makes the most mistakes, and the region that makes the least mistakes is generally the Central Anatolia Region. As a result of the findings, some suggestions are presented to İKTMs and to those who will conduct research on this subject in the future.