Sağlık yönetimi ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin sağlık okuryazarlığı düzeylerinin belirlenmesi
Determining the health literacy level of health management accociate, undergraduate and graduate students
  1. Tez No: 693334
  2. Yazar: ŞEYMA DOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Okuryazarlığı, Eğitim, Üniversite Öğrencileri, Düzey, Health, Health Literacy, Education, University Students, Level
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sürekli olarak ekonomik ve sosyal değişikliklerle beraber sağlıkla ilgili birçok sorunlar değişim göstermektedir. Günümüzde toplumun sağlığını, kalp hastalıkları, obezite, kanser vb. hastalıklarla beraber ruhsal açıdan rahatsızlıklar da fazlasıyla etkilemektedir. Hastalıktan korunmak, hastalığa yönelik gelişen tedavi yöntemleriyle paralel olarak hizmet sunumlarında sağlık çalışanı ile hasta arasında iletişimlerde değişiklikler göstermektedir. Her iki tarafın iletişim süreçlerinde, hastanın sağlık çalışanını tam ve doğru şekilde anlaması, sayısal ve yazılı metini okuyabilmeleri, iki taraf için önemli olmakta ve bunun sonucunda sağlık okuryazarlığı önemi ortaya çıkmaktadır. Böylece hastaların sağlık kararı alabilmeleri için bilgilerini anlama, değerlendirme yetenekleri ortaya çıkmaktadır. Sağlık okuryazarlığı, sağlıkla ilgili bilgileri okuyup anlamak ve bu doğrultuda bilgilerin; sağlığı geliştirmek, kaliteyi artırmak, eşitliği sağlamak, maliyeti aşağı çekmek, hastalara ait kararların sağlık sistemi gibi birçok konunun merkezinde yer almaktadır. Kişilerin sağlık okuryazarlığı düzeyinin yetersiz olması, sağlık iletişimlerine de engel olmaktadır. Yeterli olmayan sağlık bilgisi, sağlık okuryazarlığının düşük olması, kişisel ve toplumsal olarak riskler teşkil etmektedir. Sağlık okuryazarlığının ilerlemesinde, kişinin sağlıklı yaşam davranışını olumlu anlamda etkileyecektir. Sunulmakta olan sağlık hizmetini etkin ve verimli kullanımı konusunda faydası olacaktır. Genel olarak sağlık okuryazarlığı ile çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmada Sağlık Yönetimi Ön Lisans, Lisans ve Lisansüstü öğrencilerin sağlık okuryazarlığı düzeylerinin belirlenmesi konusunda herhangi bir çalışma bulunmadığından bu araştırmayla beraber eksik olduğu düşünülen konuda eksiklikleri giderme konusunda çözüm getirmek ve bundan sonra ki çalışmalara referans olmaktır.
Özet (Çeviri)
As in the world, many health-related problems are constantly changing with economic and social changes in Turkey. Today, the health of the society, heart diseases, obesity, cancer, etc. Along with diseases, mental disorders also affect a lot. Prevention from the disease shows changes in the communication between the health worker and the patient in the service provision in parallel with the treatment methods developed for the disease. In the communication processes of both parties, it is important for both parties that the patient fully and correctly understand the healthcare worker, and be able to read the numeric and written text, and as a result, the importance of health literacy emerges. Thus, the ability of patients to understand and evaluate their information in order to make a health decision emerges. Health literacy is the ability to read and understand health-related information and accordingly; It is at the center of many issues such as improving health, increasing quality, ensuring equality, reducing costs, and the health system of patients' decisions. Insufficient level of health literacy of people also hinders health communication. Inadequate health information and low health literacy pose personal and social risks. In the advancement of health literacy, it will positively affect a person's healthy living behavior. It will be beneficial for the effective and efficient use of the health service offered. Various studies have been conducted on health literacy in general. Since there is no study on determining the health literacy levels of Health Management Associate, Undergraduate and Postgraduate students in this research, it is aimed to solve the deficiencies in the subject thought to be missing with this research and to be a reference for future studies.