Matematik öğretmenlerinin araştırma okuryazarlığının kriz dönemlerinde mesleki gelişim bağlamında incelenmesi
Investigation of mathematics teachers' research literacy in the context of professional development in crisis periods
- Tez No: 693351
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Araştırma okuryazarlığı becerileri, Mesleki gelişim, Araştırmacı öğretmen, Araştırma yeterliği, Research literacy skills, Professional development, Researcher teacher, Research competence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Dünyayı salgın, yangın, sel deprem gibi krizlerin tehdit etmesi kaçınılmaz bir durumdur. Toplumun her sistemini etkileyen bu krizler elbette toplumu şekillendiren eğitim sistemlerini de etkisi altına almaktadır. Ani ve beklenmeyen durumlar, bir problem olarak düşünüldüğünde eğitim sisteminin en önemli ögelerinden biri olan öğretmenlerin bu problemlere yönelik çözümlerinin eğitim öğretim sürecinin kalitesini arttıracağı ve mesleki gelişimleri açısından kriz dönemlerinde ihtiyaçlarını karşılayacağı düşünebilir. Bu nedenle bu araştırma, matematik öğretmenlerinin araştırma okuryazarlığını kriz dönemlerinde mesleki gelişim bağlamında incelemek, var olan durumu ortaya çıkarmak ve mesleki gelişimde araştırma etkinliklerinin farkındalığını arttırmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada ardışık açıklayıcı desen kullanılmıştır. Araştırma evreni İzmir İlinde resmi ortaokullarda görev yapmakta olan matematik öğretmenleri olduğundan, araştırmanın nicel aşaması için, küme örnekleme yöntemi kullanılarak örneklem seçilmiştir. Araştırmaya, nicel aşama için 217 ortaokuldan 422 matematik öğretmeni ve bu öğretmenlerden nitel aşama için gönüllü olan 12 matematik öğretmeni katılmıştır. Veri toplama aracı olarak nicel aşamada Yıldız, Kılıç, Gülmez ve Yavuz'un (2019) geliştirdikleri,“Öğretmenlerin Araştırma Okuryazarlığı Becerileri Ölçeği”, nitel aşamada araştırmacı tarafından hazırlanan yarıyapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde öğretmenlerin demografik özelliklerine göre beceri düzeylerine ilişkin farkların ortaya çıkmasını sağlayacak bağımsız gruplar için t testi ve tek yönlü ANOVA yapılmıştır. Nicel verileri açıklamak adına yapılan görüşmelerden toplanan nitel veriler içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Nicel veri analizi sonucunda, öğretmenlerin araştırma okuryazarlığı algılarının yeterli olduğu; araştırma okuryazarlığı becerilerinin cinsiyet, mezun olunan öğretmen eğitimi programı, mezuniyet yılı, eğitim durumu ve mesleki deneyim değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Öğretmenler, araştırma etkinliklerinin, mesleki gelişim, çağa ayak uydurma gibi konularda katkı sağlayacağı fakat bazı sınırlılıklarının olduğu, araştırma eğitimi eksikliği olan öğretmenlerin bu durumu eğitim alarak ya da eksik oldukları konuları araştırarak yeterli düzeye getirebilecekleri görüşündedirler. Kovid-19 salgın sürecinde uzaktan eğitimi verimli geçirme, araştırma önerisi yazma gibi araştırma etkinlikleri gerçekleştirdikleri ve salgının araştırma yapmada fırsatlar ve sınırlılıklara yol açacağına yönelik sonuçlara ulaşılmıştır. YÖK ve MEB arasında işbirliği sağlanarak öğretmenlerin araştırma yapmaları için gerekli mesleki eğitimler verilmesi ve araştırma için teşvik sağlanması gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Inevitably, crises such as epidemics, fires, floods, and earthquakes threaten the world. These occurrences will always have an effect on our lives which sometimes can present threats. Eventually, these crises also affect the education systems that shape society. If the sudden and unexpected situations are considered as problems, it can be thought that the teachers, who are one of the most elements of the education system, could increase the quality of the education process and meet their own needs in crisis periods in terms of their professional development. For this reason, this research was carried out to examine the research literacy of mathematics teachers in the context of professional development in times of crisis to reveal the existing situation and raise awareness about research activities in professional development. A sequential explanatory design was used in the study. Since the population of the research is the mathematics teachers working in public secondary schools in Izmir, the sample was chosen using the cluster sampling method for the quantitative phase of the research. For the quantitative phase, 422 mathematics teachers from 217 secondary schools and for the qualitative phase, 12 mathematics teachers who volunteered from these schools participated in the research. As data collection tools, at the quantitative stage“Teachers' Research Literacy Skills Scale”developed by Yıldız, Kılıç, Gülmez and Yavuz (2019) and at the qualitative stage a semi-structured interview form prepared by the researcher were used. In order to explain the quantitative data, the content analysis technique was used for the qualitative data collected from the interviews. As a result of quantitative data analysis, it was found that teachers' perceptions of research literacy were high, in addition to this, it was found that research literacy skills did not show a significant difference according to gender, graduated teacher education program, graduation year, educational status and professional experience variables. Teachers are of the opinion that research activities will contribute to issues such as professional development and keeping up with the times, but there are some limitations, and that teachers with a lack of research education can bring this situation to a sufficient level by getting education or researching the subjects they lack. It was concluded that during the Covid-19 epidemic process, the teachers carried out research activities such as efficient distance education, writing a research proposal, and that the epidemic would lead to opportunities and limitations in research. Providing incentives and neccessary vocational research training through the cooperation of YÖK and MEB can be listed as suggestions for the promotion of teacher research.