13-16 yaş gruplarındaki erkek çocuklarının monopalet ve yüzme branşlarındaki dayanıklılık çalışmalarının kritik yüzme hızına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of durability studies on monopaletes and swimming branches on critical swimming speed of male children in 13 -16 age groups
- Tez No: 693440
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHİM COŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Spor, Health Education, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dayanıklılık Antrenmanı, Kritik Yüzme Hızı, Vücut Ölçüm Değerleri, Endurance Training, Critical Swimming Speed, Body Measurement Values
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı 13 -16 yaş grubundaki monopalet ve yüzme sporu yapan erkek yüzücülere, 10 haftalık karada yapılan dayanıklılık antrenmanlarının kritik yüzme hızına ne düzeyde etki ettiğini T – 1000m yüzme testi yapılarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Araştırmaya 15 monopalet ve 15 yüzücü olmak üzere toplam 30 sporcu katılım göstermiştir. Araştırmada yer alan sporcular, Bahçelievler Belediyesi yüzme kulübü, Bakırköy Ata Spor kulübü, Marmara yüzme ihtisas kulübü ile Okyanus koleji Spor Kulübünden seçilmiştir. Araştırmaya katılan sporculara Skinfold yağ ölçüm testleri (Biceps, Subscapula ve Suprailiac) 'a yapılmıştır. Motor özelliklerin ölçümü için dikey sıçrama ve durarak uzun atlama testleri, Antropometrik ölçümler için kulaç uzunluğu, Vücut ağırlığı ve Boy ölçümü alınıp Suda dayanıklılık testi için de T – 1000m testi uygulanmıştır. Yapılan ölçüm ve testlerden elde edilen verilerin gruplar arası karşılaştırılmasında grup büyüklüğünün 50'den küçük olması dolayısıyla Shapiro-Wilk testi İstatistiksel işlem olarak T testi ve Paired T analizinden faydalanılmıştır. Yapılan analizler incelendiğinde elde edilen bulgular sonucu her iki spor dalında belirli bir düzeyde gelişim olduğuna ulaşılmıştır. Fakat ön ve son testlere bakıldığında belirgin düzeyde farklılık olarak, yüzme sporcularında durarak uzun atlama ve T1000m testlerinde, monopalet sporcularında ise scapula paremetresinde pozitif yönde bir gelişim olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of 10-week endurance training on the critical swimming speed of swimmers in the 13 -16 age group who do monopalette and swimming male sports by performing T - 1000m swimming test. A total of 30 athletes, 15 monopalettes and 15 swimmers, participated in the study .The athletes involved in the study were selected from Bahçelievler Municipality swimming club, Bakırköy Ata Sports club, Marmara swimming specialty club and Okyanus College Sports Club. Skinfold fat measurement tests ( Biceps Subscapula and Suprailiac ) were applied to the athletes participating in the study.Vertical jump and standing long jump tests were used to measure motor properties stroke length, body weight and height measurements were taken for anthropometric measurements, and T - 1000m test was applied for water endurance tests. And between group comparison of the measurements made on the data obtained from testing of the batch size is less than 50 so the Shapiro- Wilk test t-test and statistical operations Paired was utilized T analysis. When the analyzes were examined, it was concluded that there was a certain level of development in both sports branches as a result of the findings. However, when the pre- and post-tests were examined, it was observed that there was a positive improvement in the standing long jump and T-1000m tests in swimmers, and in scapula parameters in monofin athletes.