Büyüme gelişimi devam eden iskeletsel sınıf ııı bireylerde sirkummaksiller suturlara lazer uygulanmasının yüz maskesi tedavisine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of laser application to the circummaxillary suture on facial mask treatment in skeletal class iii individuals with continuing growth development
- Tez No: 693524
- Danışmanlar: PROF. İBRAHİM YAVUZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sınıf III maloklüzyon, Yüz Maskesi, Düşük Enerjili Lazer Tedavisi, Class III malocclusion, Face Mask, Low Energy Laser Therapy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı iskeletsel Sınıf III anomalili bireylerin yüz maskesiyle tedavisinde sirkummaksiller suturlara düşük düzeyli lazer tedavisi (DDLT) uygulanmasının etkinliğinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Çalışmamıza büyüme gelişimi devam eden 36 iskeletsel Sınıf III birey dâhil edilmiştir. Hastaların hepsine hızlı üst çene genişletmesi ile birlikte yüz maskesi uygulanmıştır. Çalışmamızda bir grupta yüz maskesi ile birlikte sirkummaksiller suturlara lazer uygulanırken (YM+L) bir gruba sadece yüz maskesi (YM) uygulanmıştır. YM+L grubunda ortalama yaş 11,33±0,41 yıl ve ortalama tedavi süresi 5,59±0,16 aydır. YM grubunda ortalama yaş 11,15±0,48 yıl tedavi süresi 5,42±0,17 aydır. Her iki gruba da Mc Namara tipinde bonded rapid maksillar ekspansiyon (RME) apareyi uygulanmıştır. RME ile birlikte aynı seans alt çeneye lingual ark da uygulanmıştır. RME uygulandıktan 1 hafta sonra yüz maskesi (YM) tedavisine başlanmıştır. RME apareyindeki hooklardan, petit tip yüz maskesine tek taraflı 400 gram kuvvet uygulayan elastikler verilmiş ve tedavi sonuna kadar elastik kuvveti değiştirilmemiştir. Suturlara lazer uygulanan grubta yüz maskesi tedavisinde 0, 2, 4, 6, 8, 14, 21, 28. günlerde ve sonrasında tedavi bitene kadar 2 haftada bir 0,3 Watt, 10j/cm², 940 nm dalga boyunda düşük enerjili diyot lazer tedavisi uygulanmıştır. Tedavi başında ve sonunda sefalometrik radyograflar alınmıştır. Gruplardan elde edilen verilerin normalitesi Shapiro-Wilk testi ile değerlendirilmiştir. Değişkenlerin normal dağılım göstermesi nedeniyle grup içi değişimler incelenirken eşleştirilmiş t-testi, gruplar arası değişimler incelenirken de Student's t-testi uygulandı. Bulgular: Grup içi değerlendirmede her iki grupta da iskeletsel, dişsel ve yumuşak doku ölçümlerinde istatistiksel olarak önemli değişimlerin olduğu tespit edilmiştir. Ancak gruplar arası değerlendirmede istatistiksel olarak önemli farklılık tespit edilememiştir. Sonuçlar: Parametrelerde DDLT grubunda daha fazla değişiklik tespit edilmesine rağmen istatistiksel olarak önemli farklılık olmadığı görülmüştür. DDLT'nin yüz maskesi tedavisinde etkililiği tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of low-level laser therapy (DDLT) in circummaxillary sutures in the treatment of individuals with skeletal Class III anomalies. Materials and Methods: In our study, 36 skeletal Class III individuals with continued growth development were included. Rapid maxillary expansion and face mask were applied to all patients. In our study, laser was applied with a face mask in one group (FM+L), and laser was not applied in the other group (FM), and all other treatments were applied in the same way. In the FM + L group, the mean age was 11.33 ± 0.41 years and the mean duration of treatment was 5.59 ± 0.16 months. The mean age in the FM group was 11.15 ± 0.48, the duration of treatment was 5.42 ± 0.17 months. Bonded rapid maxillary expansion (RME) appliance of Mc Namara type was applied to both groups. In the same session with the RME, the lingual arc was applied to the lower jaw. Face mask treatment was initiated 1 week after RME application. Intraoral elastics were applied from the hooks of the RME appliance to the face mask with a force of 400 grams and the elastic force was not changed until the end of the treatment. Low-energy diode laser treatment has been applied with 0,3 Watt, 10j / cm², 940 nm wavelength in the laser applied group with a facial mask on 0, 2, 4, 6, 8, 14, 21, 28 days and every 2 weeks until the treatment is finished. Cephalometric radiographs were taken at the beginning and end of the treatment. The normality of the data obtained from the groups was evaluated using the Shapiro-Wilk test. Since the variables showed normal distribution, in-group changes were examined with paired t-test, Student's t-test was applied to examine the changes between groups. Results: In the within-group evaluation, it was determined that there were statistically significant changes in skeletal, dental and soft tissue measurements in both groups. However, no statistically significant difference was detected between the groups. Conclusions: Although more changes were detected in the parameters in the DDLT group, it was observed that there was no statistically significant difference. The effectiveness of DDLT in face mask treatment has not been determined.