Üniversite öğrencilerinde anksiyete düzeyleri ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between attachment styles and anxiety levels detected with anxiety scale in student
- Tez No: 693529
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜJEN İLNEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bağlanma Stilleri, Anksiyete, Attachment, Attachment Styles, Anxiety
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Ebeveyn ve çocuk arasındaki bağlanma, doğum ile başlayarak ömür boyu devam eden bir süreçtir. Bireyin ebeveynine güvenli bağlanması, benlik algısı ve diğer bireylere karşı algısını olumlu yönde etkileyerek daha sağlıklı ilişkiler geliştirmesini sağlamaktadır. Güvensiz bağlanma ise, bireyin benlik algısını ve diğer bireylere karşı olan algısını olumsuz etkileyerek anksiyete yaşama olasılıklarını da arttırdığı gözlemlenmektedir. AMAÇ: Bu çalışmada Üniversite Öğrencilerinde Anksiyete Düzeyleri ile Bağlanma Stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmanın örneklemi İstanbul ilinde bulunan 5 özel üniversitede okuyan 18–30 yaş aralığındaki 336 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada katılımcılara veri toplamak amacıyla araştırmacılar tarafından hazırlanmış olan, kişisel bilgi formu, ilişkiler ölçeği anketi ve Beck Anksiyete Ölçeği dağıtılmıştır. Ölçeklerden toplanan veriler ile bilgisayara sayısal girişler yapılmış olup istatistiksel analiz için SPSS programı kullanılmıştır. BULGULAR: İlişkiler ölçeği ve Beck Anksiyete ölçeğinden toplanan veriler kapsamında, bağlanma stilleri ile anksiyete düzeyleri arasında anlamlı bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, güvenli bağlanma ile anksiyete arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu bulunurken, Güvensiz bağlanma İle anksiyete arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Katılımcıların, bağlanma puanları ile cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, sosyoekonomik düzey, eğitim düzeyi ve babanın çalışıyor olma, değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna ek olarak, katılımcıların, anksiyete düzeyleri ile cinsiyet, yaş, eğitim düzeyine göre farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
he attachment between parent and child is a lifelong process that begins with birth. Secure attachment of an individual to their parents enables them to develop healthier relationships by positively affecting their selfperception and perception towards other individuals. Insecure attachment, on the other hand, is observed to increase the possibility of experiencing anxiety by negatively affecting the self-perception of the individual and his / her perception towards other individuals. PURPOSE: In this study, it was aimed to examine the relationship between Anxiety Levels and Attachment Styles in University Students. MATERIALS & METHOD: The sample of the study consists of 336 students between the ages of 18 and 30 studying at 5 private universities in Istanbul. In the study, a personal information form, a relationship scale questionnaire and a beck anxiety scale prepared by the researchers were distributed to the participants in order to collect data. With the data collected from the scales, digital entries were made to the computer and the SPSS program was used for statistical analysis. RESULTS: Within the scope of data collected from the Relationships Scale and Beck Anxiety Scale, a significant correlation was found between attachment styles and anxiety levels. Accordingly, a negative relationship was found between secure attachment and anxiety, while a positive relationship was found between insecure attachment and anxiety. It is observed that there is a significant relationship between the attachment scores of the participants and the variables of gender, age, number of siblings, socioeconomic level, education level and the father's working status. In addition, it was found that the participants differed according to their anxiety levels, gender, age, and education level.