İtfaiye sektöründe iş sağlığı ve güvenliğinin önemi
The importance of occupational health and safety in the firefighting sector
  1. Tez No: 693544
  2. Yazar: CANER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Law No. 6331, Occupational Health and Safety, Risk Analysis, Occupational Accident
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Sağlık ve güvenlik konusunda birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde dayasalar ve yönetsel süreçler yürürlüğe girmiştir. Bu çalışmalar, çalışanların sağlığını korumaya yönelik ve özellikle işverenler tarafından uyulması gereken kuralları öngörmektedir. Özellikle 10 Haziran 2003 yılında resmi gazete de yayınlanan 4857 sayılı İş Kanunu gereği gerekli düzenlemelerin yapılarak, tedbirlerin alınması bu çalışmaların kilometre taşı olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmalar sayesinde iş kazalarının önlenmesi ile hem ekonomik hem de sosyal açıdan yoğun bir iyileştirme sürecine girilmiştir. Ancak gerçekleştirilen çalışmalar her ne kadar olumlu olsa da müstakil bir İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun gerekliliği gerçeğini ortadan kaldıramamıştır. 30 Ekim 2012'deResmi Gazetede yayınlanarak kabul gören ve 01 Ocak 2013 tarihi ile özel işletmelerde uygulamaya koyulan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince; 01 Temmuz 2014 tarihinden itibaren kamu işletmeleri dahil olmak üzere tüm işletmelerin yasa gereği İş Sağılığı ve Güvenliği tedbirlerini uygulaması ve denetlemesi zorunlu kılınmıştır. Bu çalışmada, Mersin ili Tarsus ilçesinde bulunan itfaiye istasyonundaki çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği konusundaki bilinç düzeyini ölçmek, farkındalıklarını tespit etmek ve mevcut durum analizi yapmak amaçlanmıştır. Bu amaçla itfaiye çalışanları ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak anket çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Laws and administrative processes have come into force in our country, as in many countries, regarding health and safety.These studies envisage the rules to protect the health of employees and especially to be followed by employers.Especially in accordance with the Labor Law No. 4857 published in the Official Gazette on June 10, 2003, necessary arrangements made and measures taken are evaluated as the milestone of these studies.Thanks to these studies, an intensive improvement process has been entered in both economic and social terms, with the prevention of occupational accidents.However, although the studies carried out were positive, they could not eliminate the necessity of an independent Occupational Health and Safety Law. In accordance with the Occupational Health and Safety Law No. 6331, which was published in the Official Gazette on October 30, 2012 and put into practice in private enterprises on January 01, 2013; As of 01 July 2014, all enterprises, including public enterprises, have been required by law to implement and audit Occupational Health and Safety measures. In this study, it is aimed to measure consciousness level of employees in the fire station of Tarsus district of Mersin provinceabout Occupational Health and Safety, to determine their awareness and to do the current situation analysis.For this purpose, a questionnaire study was conducted with firefighters using face-to-face interview method.