Ultrason eşliğinde uygulanan kostoklavikular ve infraklavikular blok karakteristiklerinin perfüzyon indeksi ile karşılaştırılması
Comparison of ultrasound-guided costoclavicular and infraclavicular block characteristics WİTH perfusion index
- Tez No: 714171
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ARSLAN YURTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: infraklavikular blok, kostoklavikular blok, lateral sagittal yaklaşım, perfüzyon indeksi, Infraclavicular block, costoclavicular block, lateral sagittal approach, perfusion index
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışma ile üst ekstremite cerrahisinde uygulanan lateral sagittal infraklavikular ve kostoklavikular blok yaklaşımlarında geleneksel yöntemlerle değerlendirilen blok karakteristiklerini daha objektif bir parametre olan perfüzyon indeksi eşliğinde karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız prospektif ve gözlemsel olarak planlandı. Etik kurul onayı alındıktan sonra elektif ya da acil el, el bileği ve ön kol cerrahisi planlanan ASA 1-3 grubu, 18 yaş üstü hastalar dahil edildi. Hastalar lateral sagittal infraklavikular yaklaşım (Grup LS) ve kostoklavikular yaklaşım (Grup CC) olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba işlem sırasında 15 ml%2 lidokain ve15 ml %0,5'lik bupivakain uygulandı. Uygulamadan sonra 30 dk süresince ekstremitenin motor ve duyusal bloğu, PI ve distal cilt ısısı her 5 dk'da bir takip edilerek değerlendirildi. Her iki gruptaki hastaların duyusal ve motor blok düzeyleri, Pİ ve distal cilt ısısı eşliğinde karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan toplam 96 hastanın 46'sı Grup CC, 50'si Grup LS'de idi. Grupların duyusal blok düzeyleri karşılaştırıldığında 1, 5, 10ve 15. dk.'larda Grup CC'de anlamlı olarak daha hızlı idi. Motor blok düzeyleri karşılaştırıldığında da 1, 5, 10, 15, 20 ve 25. dk'larda Grup CC'de anlamlı olarak daha erken başlamaktaydı. İki grup arasında zamanla perfüzyon indeksindeki değişim karşılaştırıldığında ise 5 ve 10. dk.'larda Grup CC'de anlamlı olarak daha yüksek idi. Olguların gruplara ve ölçüm zamanlarına göre blok ısı değerleri artış oranları ortalama dağılımı incelediğinde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Sonuç: İnfraklavikular brakiyal pleksus bloğunda, lateral sagittal yaklaşım kostoklavikular yaklaşımla blok başlama süreleri açısından karşılaştırılmış ve hem duyusal hem motor bloğun kostoklavikular yaklaşımda daha erken başladığı sonucuna varılmıştır. Perfüzyon indeksi ise objektif bir parametre olarak bu sonucu desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the block characteristics evaluated by traditional methods in lateral sagittal infraclavicular and costoclavicular block approaches applied in upper extremity surgery, with the perfusion index, which is a more objective parameter. Methods: Our research was planned as a prospective and observational study. Patients over the age of 18 in the ASA 1-3 group, who were planned for elective or emergency hand, wrist and forearm surgery were includedafter the approval of the ethics committee. Patients were divided into two groups as lateral sagittal infraclavicular approach (Group LS) and costoclavicular approach (Group CC). Both groups were administered 15 ml of 2% lidocaine and 15 ml of 0.5% bupivacaine during the procedure. Motor and sensory block of the extremity, PI, and distal skin temperature were monitored and evaluated every 5 minutes for 30 minutes after the application. Sensory and motor block levels of the patients in both groups were compared with PI and distal skin temperature. Results: Of the 96 patients included in the study, 46 were in Group CC and 50 in Group LS. When the sensory block levels of the groups were compared, it was significantly faster in Group CC at 1, 5, 10 and 15 minutes. When motor block levels were compared, it started significantly earlier in Group CC at 1, 5, 10, 15, 20 and 25 minutes. When the change in the perfusion index over time was compared between the two groups, it was significantly higher in Group CC at the 5th and 10th minutes. There was no statistically significant difference between the groups when the average distribution of the increase in block heat values of the cases according to the groups and measurement times was examined. Conclusion: In infraclavicular brachial plexus block, the lateral sagittal approach was compared with the costoclavicular approach in terms of block onset times, and it was concluded that both sensory and motor block started earlier in the costoclavicular approach. PI supported this result as an objective parameter.