Psikiyatri kliniğinde yatarak tedavi gören COVID-19 hastalarının sosyodemografik ve klinik özellikleri
Sociodemographic and clinical characteristics of COVID-19 patients treated in a psychiatry clinic
  1. Tez No: 693561
  2. Yazar: RUŞEN KUYUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜL KART
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Psikiyatri, COVID-19, Psychiatry Contact adress: [email protected]
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
AMAÇ: SARS-CoV-2 pandemisinde yeni ilaçların keşfinden önce mevcut ilaçların hastalık üzerinde kullanılmasının tedavi ihtiyacına yanıt verebileceği öne sürülmüştür. Çalışmamızda yatarak tedavi görmekteyken COVID-PCR testi pozitif bulunan psikiyatri hastalarının sosyodemografik verilerini toplamak ve PCR testi öncesi kullanılan psikotrop ilaçlar ve psikiyatrik tanıların COVID-19 şiddeti ile ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Hastanemiz psikiyatri kliniğinde yatarak tedavi görmekte olan, DSM-5 tanı ölçütlerine göre şizofreni açılımı kapsamında giden psikotik bozukluk veya duygudurum bozukluğu tanısı alıp, COVID-19 PCR testi pozitif bulunan ve araştırmaya katılmayı kabul eden sırasıyla 108 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmamız kesitsel niteliktedir. Sosyodemografik ve klinik özellikler veri formu oluşturulmuş ve yaş, cinsiyet, medeni durum gibi sosyodemografik veriler ile psikiyatrik ilaç kullanımı gibi klinik veriler bu forma kaydedilmiştir. COVID-19 belirtileri tarama formu oluşturulmuş, hastaların COVID-19 PCR testleri pozitif sonuçlandığı esnada var olan enfeksiyon belirtileri taranmış ve bu form üzerinde işaretlenmiştir. Hastalık şiddeti, hafif, orta, ağır ve kritik olarak gruplandırılmış ve asemptomatik olanlarla beraber kaydedilmiştir. COVID-19 PCR testi pozitif bulunan hastalarda rutin olarak bakılmış olan laboratuvar bulgularına retrospektif olarak ulaşılmış ve bu değerler kaydedilmiştir. BULGULAR: En sık COVID-19 semptomları sırasıyla halsizlik, ateş ve öksürük olarak saptanmıştır. Vakalarımızın yarısından çoğunu asemptomatik ve hafif şiddetteki vakalar oluştururken kalanı orta şiddetteki COVID-19 hastalarından oluşmaktadır. Erkek cinsiyetin pnömoni riskini 3,649 kat, klozapin kullanımının pnömoni riskini 18,467 kat ve valproik asit kullanımının pnömoni riskini 9,368 kat artırabileceği bulunmuştur. Ek hastalıklar ve psikiyatrik tanılar pnömoni riskiyle ilişkilendirilmemiştir. SONUÇ: Psikiyatri ilaçlarından klozapin ve valproik asitin artmış COVID-19 pnömoni riski ile ilişkili bulunması, klozapin açısından bilimsel yazındaki çalışmaları desteklerken valproik asitin antiinflamatuar etkileri düşünüldüğünde ilgi çekici bir sonuçtur. Bu sonuç valproik asit ile daha geniş çaplı bir örneklemde ileri klinik araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: It has been suggested that the use of existing drugs on the disease before the discovery of new drugs in the SARS-CoV-2 pandemic may respond to the need for treatment. In our study, it was aimed to collect sociodemographic data of psychiatric patients with positive COVID-PCR test while inpatient treatment and to examine the relationship between the severity of COVID-19 and the psychotropic drugs used before the PCR test and psychiatric diagnoses. MATERIALS AND METHODS: 108 patients, who were inpatients in our hospital's psychiatry clinic, diagnosed with schizophrenia spectrum and other psychotic disorder or mood disorder according to DSM-5 diagnostic criteria, with positive COVID-19 PCR test and accepted to participate in the study, were included in the study, respectively. Our research is cross-sectional in nature. Sociodemographic and clinical characteristics data form was created and sociodemographic data such as age, gender, marital status and clinical data such as psychiatric drug use were recorded in this form. The COVID-19 symptoms form was created, the existing infection symptoms at the time of the positive results of the COVID-19 PCR tests of the patients were scanned and marked on this form. Disease severity was grouped as mild, moderate, severe and critical and recorded together with asymptomatic ones. The blood values that were routinely checked in patients with positive COVID-19 PCR test were obtained retrospectively and these values were recorded. RESULTS: The most common symptoms of COVID-19 were fatigue, fever and cough, respectively. While more than half of our cases were asymptomatic and mild cases, the rest consisted of moderate COVID-19 patients. It was found that male gender increased the risk of pneumonia 3.649 times, the use of clozapine increased the risk of pneumonia 18,467 times and the use of valproic acid 9,368 times. Comorbidities and psychiatric diagnoses were not associated with pneumonia risk. CONCLUSION: The fact that the psychiatric drugs clozapine and valproic acid are associated with an increased risk of COVID-19 pneumonia supports the studies in the scientific literature regarding clozapine, which is an interesting result considering the anti-inflammatory effects of valproic acid. This result indicates the need for further clinical studies with valproic acid in a larger sample.