Türkiye'de yükseköğretim gören Azerbaycan uyruklu öğrencilerin karşılaştıkları sosyo-kültürel uyuma ilişkin sorunlarının incelenmesi: Eskişehir örneği
An investigation of the problems related to socio-cultural adaptation encountered by Azerbaijani students in higher education in Turkey: Eskisehir example
- Tez No: 693567
- Danışmanlar: PROF. DR. ESMAHAN AĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Uluslararası Öğrenciler, Uyum Sorunları, Adaptation problems, Culture, International Students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Araştırmanın amacı, Eskişehir'de yükseköğretim gören Azerbaycan uyruklu öğrencilerin yaşadıkları sosyo-kültürel uyuma ilişkin sorunlarının incelenmesidir. Araştırma, nitel araştırma yöntemi kullanarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2020–2021 eğitim-öğretim yılında Türkiye'nin Eskişehir ilindeki Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde yükseköğretim gören 14 kadın ve 6 erkek olmak üzere toplam 20 Azerbaycanlı öğrenciden oluşmaktadır. Verilerin toplanması amacıyla çalışmaya gönüllü olarak katılım sağlayan öğrencilerle yarı-yapılandırılmış görüşmeler hazırlanarak araştırmacı tarafından hazırlanan 10 acık uçlu soru sorulmuştur. Elde olunan bulgular içerik analizi incelenerek kodlandırılmıştır, kategori ve alt kategoriler oluşturulmuştur. Azerbaycanlı öğrencilerin Türkiye'de aşılamayacak kadar büyük sosyo-kültürel uyum sorunlarla karşılaşmasalar da öğrenciler aşırı sigara içilmesi ve ayni zamanda kadınlar tarafından da sigara içilmesi, jargon kelimelerin fazla kullanılması, yiyecek ve içecek farkları, yemek medeniyetleri, misafir ağırlama farkı ve bazı olumsuz önyargı ve tutumları gibi farklı özelliklerini belirtmiştiler. Araştırmanın sonuçlarına göre bazı sosyo-kültürel uyum sorunlara ve iş imkanlarından kısıtlığından dolayı yaşadıkları maddi sıkıntıya rağmen genel olarak öğrenciler Türkiye'de ve özellikle Eskişehir'de eğitim görmelerinden memnun olduklarını belirtmiştiler. Öğrencilerin uyum sorunların çözülmesi ve ev özleminin üstesinden gelmesi için arkadaşlık çevrelerini geliştirmelerini ve Eskişehir'de bulunan Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği gibi uluslararası derneklere üye olmaları, düzenlenen etkinliklere katılmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the problems related to socio-cultural adaptation experienced by students of Azerbaijan nationality who are studying in Eskişehir. The research was conducted using qualitative research method. The study group of the research consists of a total of 20 Azerbaijani students, 14 females and 6 males, who are studying at Anadolu University, Eskishehir Technical University and Eskishehir Osmangazi University in Eskishehir in the academic year of 2020-2021. In order to collect the data, semi-structured interviews were prepared with the students who voluntarily participated in the study, and 10 open-ended questions prepared by the researcher were asked. The findings were coded by examining the content analysis, and categories and sub-categories were created. Although Azerbaijani students do not face with problems of socio-cultural adaptation that cannot be overcome in Turkey, the students are exposed to excessive smoking and smoking by women, excessive use of jargon words, food and beverage differences, food civilizations, hospitality difference and some negative prejudices and attitudes. They stated different features such as. According to the results of the study, despite some socio-cultural adaptation problems and financial difficulties due to the limitation of job opportunities, students in general stated that they were satisfied with their education in Turkey and especially in Eskishehir. It was suggested that the students expand their friendship circles in order to solve adaptation problems and overcome their homesickness, become members of international associations such as Eskishehir Azerbaijanis Association in Eskishehir, and participate in organized events.