Yetişkinlerde algılanan farklı anne baba tutumları ile özgüven düzeyleri arasındaki ilişki
Relation between perceived parental attitudes and self-confidence in adulthood
- Tez No: 693591
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECİP ÇAPRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anne Baba Tutumları, Özgüven, Parenting Styles, Self Confidence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş: Anne baba tutumlarının çocuk gelişimi üzerinde önemli etkileri vardır. Anne babanın çocuğa davranışına istinaden çocuk da belli davranış şekilleri geliştirecektir ve kişiliği oluşacaktır. Ebeveynler otoriter bir tutumla çocuklarını eğitiyorlarsa, çocuk da pasif bir birey olarak yetişecektir. Bu tarz çocuklarda özgüven gelişiminde sorunlar ortaya çıkabilir. Ancak aile üyeleri demokratik bir tutumla çocuklarına yaklaşıyorlarsa ve onun bireysel gelişimini destekliyorlarsa, çocuk ileriki yaşamında özgüven sahibi bir yetişkin olabilmektedir. Özgüveni yüksek bireyler, hayatlarındaki olumsuzlukların ve engellerin üstesinden gelebilecek motivasyona sahiptirler. Aynı zamanda yeteneklerinin ve potansiyellerinin farkında kişilerdir. Amaç: Bu çalışma, algılanan anne baba tutumları ve özgüven arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bu araştırma ile elde edilecek veriler doğrultusunda, anne babanın çocuklarını eğitirken göstermiş olduğu tutum ve davranışların yetişkinlikte kişilerin özgüven düzeyini nasıl etkilediğini göstermek amaçlanmıştır. Bu çalışma sırasında cinsiyetin, ebeveynlerin gelir düzeyinin, kişinin kendi gelir düzeyinin, kişinin kendi eğitim düzeyinin, ailede doğuş sırasının özgüven ile ilişkisine bakılmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya, 25 ile 50 yaş arası bireyler katılmıştır. Veriler Türkiye genelinden online olarak toplanmıştır. Çalışmada ölçek olarak ''Kişisel Bilgi Formu'', ''Anne Baba Tutum Ölçeği'' ve ''Özgüven Ölçeği'' kullanılmıştır. Veri analizi SPSS kullanılarak yapılmıştır. Sonuç: Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, demokratik anne baba tutumu kişinin özgüven düzeyine olumlu yönde etki etmektedir. Ancak koruyucu-istekçi tutum ve otoriter tutum kişinin özgüvenine olumsuz yönde etki etmektedir. Kişinin özgüveni cinsiyete göre farklılık göstermemektedir. Ailenin gelir düzeyi ve kişinin özgüveni arasında ilişki bulunmamıştır. Yetişkinin gelir düzeyi ile özgüveni arasında da bir ilişki bulunmamıştır. Yetişkin eğitim düzeyi ile özgüveni arasında ilişki yoktur. Doğuş sırasına bakıldığında en küçük çocuğun özgüveni daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: Parental attitudes have important effects on child development. Based on the parents' behavior towards the child, the child will develop certain behavioral patterns and her personality will be formed. If the parents behave their children in an authoritarian attitude, the child will grow up as a passive individual. The development of self-confidence in such children is problematic. However, if family members approach their children in a democratic way and support their individual development, the child can become a self-confident adult in the future. Self-confident individuals have the motivation to overcome the negatives and obstacles in their lives. They are also aware of their abilities and potentials. Aim: This study investigates the relationship between perceived parental attitudes and self-confidence. As a result of the data to be obtained with this research, it is aimed to show how the attitudes and behaviors of parents while educating their children affect the self-confidence level of individuals in adulthood. During our study, we analyze the relationship between gender, the order of birth in the family, parental education level, parents' income level, one's own income level, one's own education level, and with self-confidence. Method: Individuals between the ages of 25 and 50 participated in this study. Data was obtained across Turkey. We used online survey method. Personal Data Form, Parent Attitude Scale, Self Confidence Scale were used as a measurement. Data were analyzed in SPSS (Statistical Package for Social Science). Conclusion: According to the result of the study, democratic parental attitude has a positive effect on the self confidence level of the person. However, the protective-demanding attitude and authoritarian attitude affect the self-confidence of the person negatively. There is no difference between female and male participants' self-confidence level. Similarly, there is no difference between family income level and self-confidence level of the person. No significant relationship is found between the adult's income level and self-confidence level. There is no relationship between adult education level and self-confidence level. In addition to this, considering to the birth order, the youngest child's self-confidence level is found to be higher.