Aboodh dönüşümü ile lineer gecikmeli diferensiyel denklemlerin çözümü
The solution of the linear delay differantial equations with Aboodh transform
- Tez No: 693592
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: İntegral dönüşüm, Aboodh dönüşüm, Lineer gecikmeli diferansiyel denklem, Ters Aboodh dönüşümü, Değişken katsayılı lineer diferensiyel denklem, Integral transformation, Aboodh transformation, Linear delayed differential equation, Inverse Aboodh transform, Linear differential equation with variable coefficients
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tezde Lineer gecikmeli diferansiyel denklemlerin çözümleri Aboodh dönüşümü vasıtasıyla incelenmiştir. Beş bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde konu ile ilgili literatürden bahsedildi. İkinci bölümde bu tezde kullanılacak olan çeşitli tanım ve teoremler verildi. Üçüncü bölümde Aboodh dönüşümü tanıtıldı. Değişken katsayılı lineer difernsiyel denklemler, lineer gecikmeli diferensiyel denklemlerin çözümleri için gerekli olan formlar oluşturuldu. Dördüncü bölümde ise geliştirilen yöntem problemlere uygulandı. Beşinci bölümde ise sonuçlar tartışıldı. Amaç: Bu araştırma Aboodh dönüşümü ile değişken katsayılı lineer difarensiyel denklemler ve lineer gecikmeli diferansiyel denklemlerin çözümünü amaçlamıştır. Yöntem: Bu çalışmada, Aboodh dönüşümü bir integral dönüşüm olduğundan bu dönüşüm değişken katsayılı lineer diferansiyel denklemler ve lineer gecikmeli diferansiyel denklemleri çözmek için kullanılmıştır. Bulgular: Bu metot değişken katsayılı lineer diferensiyel denklemlere ve lineer gecikmeli diferansiyel denklemlere uygulandı. Sonuç: Abooddh dönüşümü ile lineer gecikmeli diferensiyel denklemler çözüldü. Bu metod ile daha hızlı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Aboodh Sevener rejects the diversity of linear equations. From the first part of this person, who is five weeks old, the subject and literature were mentioned. Secondly, various definitions and theorems that will be used in this thesis are given. The third person is introduced to Aboodh. Linear differential equations with variable coefficients. Forms required for solutions of linear delayed differential equations practice. Fourth, it was applied to problems that could be applied. In the fifth away, the results were discussed. Purpose: This research aimed to solve linear differential equations with variable coefficients and linear delay differential equations with the Aboodh transform. Method: In this study, since the Aboodh transform is an integral transform, it is used to solve linear differential equations with variable coefficients and linear delay differential equations. Findings: This method has been applied to variable coefficient linear differential equations and linear delay differential equations. Results: With the Abooddh transform, linear delayed differential equations are solved. Faster results were obtained with this method.