Maternal aneminin fetal doğum ağırlığına etkisi
The effect of maternal anemia on fetal birth weight
  1. Tez No: 693672
  2. Yazar: İLKYAZ AKARSU BAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ TUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, Demir Eksikliği Anemisi, Düşük Doğum Ağırlığı, Gebelik, Hemoglobin, Anemia, Hemoglobin, Iron Deficiency Anemia, Low Birth Weight, Pregnancy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
AMAÇ: Amaç, gebelikteki maternal aneminin düşük doğum ağırlığı ve istenmeyen gebelik sonuçlarına etkisini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Kliniğimizde 2019 yılında doğum yapmış olan hasta dosyaları retrospektif olarak incelenmiştir. Çoğul gebelikler, pregestasyonel veya gestasyonel ek hastalığı olan, akut bir nedene bağlı kanama ile başvuran gebeler çalışmadan dışlanmıştır. Anemi sınıflandırması; şiddetli, orta seviye ve hafif anemi şeklinde yapılmıştır. Düşük doğum ağırlığı, 2500 gramın altı ve preterm doğum 37. gestasyonel hafta öncesi doğumlar olarak tanımlanmıştır. İstatistiksel analiz için IBM SPSS Statistics Version 22.0 kullanılmıştır. Değişkenlerin dağılımı Shapiro-Wilk testi ile incelenmiştir. Normal dağılım gösteren verilerin tanımlayıcı istatistikleri ortalama ± Standart sapma, normal dağılım göstermeyenler ise medyan ± Interkuartil aralık (IQR) şeklinde gösterilmiştir. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında Ki-Kare testi, normal dağılım gösteren parametrik verilerin numerik karşılaştırılmasında T-Testi kullanılmıştır. BULGULAR: 1. ve 2. trimesterdeki maternal anemi ile düşük doğum ağırlığı ve preterm doğum arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gösterilmemiştir. 3.trimesterdeki maternal anemi ve düşük doğum ağırlığı arasında ters ilişki ile beraber anlamlı fark gösterilmiştir (p=.009, Z=9.316). 3. trimesterdeki maternal anemi ve preterm doğum arasında ters ilişki ile beraber anlamlı fark gösterilmiştir. Anemik olan 2. trimester gebelerde kan transfüzyonu anlamlı derecede daha sık görülmüştür. Birinci trimesterde yabancı gebelerde orta ve hafif anemi, Türklere göre anlamlı derecede daha fazla görülmüştür. SONUÇ: Üçüncü trimesterde düşük doğum ağırlığına sahip bebeklerin annelerinde daha az sıklıkta hafif ve orta anemi görülmüştür. Üçüncü trimesterde term doğumlarda preterm doğumlara kıyasla hafif ve orta anemi daha sık görülmüştür. Düşük doğum ağırlığının bağımsız tek risk faktörü doğum haftası olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study was to determine the relationship between maternal anemia during pregnancy and low birth weight (LBW) & poor pregnancy outcomes. MATERIALS AND METHODS: In this retrospective cohort study, pregnant women who consulted to our clinic for delivery in 2019 were included except ones with multiple gestations, pregestational and gestational chronic diseases and presenting with bleeding due to an acute cause. We divided women into 4 groups as with severe, moderate, mild anemia and without anemia. LBW defined as newborns below 2500 g. Preterm labor defined as labor before 37. gestational week. IBM SPSS Statistics Version 22.0 has been used for statistical analysis. Distrubition of variables analyzed with Shapiro-Wilk test. Descriptive statistics of normally distributed data are shown as mean±standart deviation (SD) and non-normal distribution presenting data are shown as median±ınterquartile range (IQR). Chi-square test was used to compare categorical data, T-test was used for numerical comparison of normally distrubuted parametric data. RESULTS: There was no statistically significant difference between the first and second trimester anemia categories and LBW or preterm labor. Significant difference was shown, with an inverse relationship between LBW and the third trimester anemia (p=0.009, Z=9.316) Considered for the third trimester, a significant difference was shown, with an inverse relationship between preterm birth and anemia. Blood transfusion was significantly more frequent in second trimester pregnant women with anemia (p=0.000, Chi-square test). Moderate and mild anemia was significantly more common in pregnant women of foreign ethnicity in the first trimester than in Turkish women. CONCLUSION: Mild to moderate anemia was seen less frequently in mothers of babies with LBW in the third trimester. Mild and moderate anemia was more common in term deliveries in the third trimester compared to preterm deliveries. The only independent risk factor for LBW was the week of birth.