Sufi Nefes ve Murakabenin etkisinin kantitatif EEG ile araştırılması
Research on the effects of Sufi Breath and Meditation on brain through quantitative EEG
- Tez No: 693697
- Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN TARLACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: islam, nefes, sufi murakabe, meditasyon, Breath, Meditation, quantitative EEG, sufizm
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma, İslam diniyle ilişkili nefes ve murakabe uygulamasının nörofizyolojik etkilerini kantitatif EEG verileriyle değerlendirmektedir. Uygulama esnasında birkaç fiziksel ve bilişsel aktivite birleştirilmiştir. Sufi Nefes ve murakabe uygulamasının etkilerini değerlendirmek için 10 haftalık bir uygulama öncesi ve sonrası, beynin işlevsel durumları beş frekans bandında (delta- gama) karşılaştırıldı. Uygulamalara başlamadan önce, konuda deneyimli olmayan 13 kişinin (9 kadın ve 4 erkek), 19-kanallı qEEG ile beyin haritalamaları çıkarıldı. 10 hafta boyunca 15-20 dakika süre ile yapılan uygulamalar sonrasında da beyin ölçümlemeleri kaydedildi. İki çekim arasında 194 elektrotdan alınan FFT absolute power ve koherans/eşdurum ölçümleri karşılaştırıldı. Dinlenme durumda kaydedilen beyin haritalarındaki öncesi-sonrası karşılaştırmalarında, temporal ve frontal lob bölgelerinde, koherans/eşdurum ve absolute power skorlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar ölçümlendi. İntrahemisferik temporal lob T3-T5 ve T4-T6 bölgesindeki elektrotların koherans/eşdurumu, alfa ve beta frekanslarında artmıştır. İnterhemisferik T5-T6 bölgesindeki elektrotlardaki koherans/eşdurum, beta beyin dalgasında önemli artış göstermiştir. Öte yandan, interhemisferik frontal lob F7-F8 elektrotları arasında koherans/eşdurum azalmıştır. FFT absolute power ölçümlerinde ise yalnızca temporal lob ve merkezi elektrotlar değerlendirilmiştir. Bu analizde sağ temporal lob T6 elektrot bölgesinde beta ve beta-1 beyin dalgalarında absolute power artışı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sufi nefesi ve murakabe uygulaması sonrası beyin dalgalarındaki özellikle temporal lob beyin bölgesinde artan senkronizasyon, koherans/eşdurum, ruhsal enerjilerin negatif entropik özellik taşıdığını düşündürebilir. Hissedilen sevgi duygusuyla birlikte“Tanrı ile bağlantı”, murakabe sonrasında beyindeki işlevsel sinir ağlarını, nörolojik açıdan daha sağlıklı bir şekilde yeniden şekillendirebildiği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
Abstract: This research presents a case with quantitative EEG data regarding the neurophysiological effects of a specific meditation practice associated with Islamic religion. The practice includes several coordinated cognitive activities. To evaluate the effects of sufi breath and meditation practice, we compared the functional states of the brain in five frequency bands (delta through gamma) before and after a 10-week practice. Brain states of 13 non-experienced meditators (9 woman & 4 men) are recorded through 19-channel qEEG before,the start of the practices. The recordings are taken again after daily practices. Coherence and absolute power scores of 194 Electrodes data were compared for five frequency bands Statistically significant differences are found especially in temporal and frontal lobe regions in coherence and absolute power scores which are recorded during no-task state. Coherence of electrodes in intrahemisferik temporal region of T3-T5 and T4-T6 has increased in alpha and beta frequencies. Coherence in the interhemispheric electrodes in T5-T6 region has also showed significant increase in beta brain frequency band. On the other hand, coherence in delta and theta brainwaves has declined in frontal lobe region between interhemispheric F7-F8 electrodes. On the FFT absolute power measurements, only temporal lobe and central electrodes are evaluated. In this analysis, it is found that the increase of absolute power in beta and beta-1 brain waves are statistically significant in only right temporal lobe T6 electrode region. The increased synchronization and coherence within and between temporal lobe brain regions after sufi breath and meditation suggest that changes may be associated with negative entropy quality of spiritual energies. The 'connectedness with God' felt through the feeling of love. during meditation, reshape the functional connectivity in the brain in a more neurologiclly healthy way. İmplication of the results are discussed.