Karaciğer sirozlu hastalarda trombosit ve ortalama trombosit hacmi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of platelet and mean platelet volume in patients with liver cirrhosis
  1. Tez No: 693715
  2. Yazar: MUSTAFA GENCO ERDEM
  3. Danışmanlar: UZMAN EYLEM ÖZGÜN ÇİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Child-Pugh sınıflaması, ortalama trombosit hacmi, siroz, trombosit, trombositopeni
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş: Karaciğer sirozu, fibrozis ile karakterize ve normal karaciğer yapısının diffüz nodül yapısıyla yer değiştirdiği bir süreçtir. Siroz, tedavisinin zorluğu yanında korunma, tanı ve tedavi giderlerinin ağır yükü nedeni ile önemli bir sağlık sorunudur. Etiyolojide en sık karşılaşılan neden, gelişmekte olan ülkeler ve ülkemizde kronik viral hepatitlerdir. Amaç: Karaciğer sirozlu hastalarda trombosit ve MPV düzeylerini saptamak, bu düzeylerin kanamalar ve hepatik ensefalopati üzerine katkısı olup olmadığını araştırmak; trombosit veya MPV düzeylerinin Child-Pugh sınıflamasına veya siroz etiyolojisine göre değişip değişmediğini görmektir. Gereç ve Yöntem: OEAH iç hastalıkları kliniklerinde 2006 – 2013 yılları arasında yatışı yapılmış veya iç hastalıkları polikliniklerinde takibi yapılmış tüm karaciğer sirozlu hastalar, vaka grubuna dâhil edildi. Trombosit sayısı < 150000 / μl, trombositopeni kabul edildi. Trombositopeni yapabilecek hastalığı olanlar, trombositopeni yapabilecek ilaç kullananlar ve psödotrombositopenik hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Vakalar etiyolojik nedenlerine göre gruplandırıldıklarında kriptojenik siroz olguları % 30,9 oran ile ilk sırayı; hepatit - B kökenli siroz olguları % 22,9 ile oran ile ikinci sırayı; hepatit - C kökenli siroz olguları % 21,1 oran ile üçüncü sırayı;etilizm kökenli siroz olguları ise tamamı erkek cinsiyette olmak üzere % 15,2 oran ile dördüncü sırayı aldı. Çalışmada vaka grubundaki ortalama trombosit değeri 112500 ± 61700 / mikrolitrede (μL); kontrol grubundaki ortalama trombosit değeri ise 247700 ± 58700 / μL olarak; vaka grubundaki MPV değeri 8,9 ± 1,4 femtolitre (fL); vaka grubundaki MPV değeri ise 8,1 ± 1,0 fL olarak ölçüldü. Üst gastrointestinal sistem (GİS) kanaması geçiren ve geçirmeyen hastaların trombosit ve MPV değerleri anlamlı farklılık göstermedi (p ˃ 0,05). Üst GİS kanaması geçiren siroz hastalarında ortalama trombosit değeri 106800 ± 55900 / μL; kontrol grubundaki ortalama trombosit değeri ise 247700 ± 58700 / μL olarak; üst GİS kanaması geçiren hasta grubundaki MPV değeri 9,0 ± 1,5 fL; kontrol grubundaki MPV değeri ise 8,1 ± 1,0 fL olarak ölçüldü. Üst GİS Kanaması olan grupta trombosit değeri kontrol grubundan anlamlı olarak daha düşüktü (p < 0,05). Üst GİS Kanaması olan grupta MPV değeri kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksekti (p < 0,05). Hepatik ensefalopati olan ve olmayan hastaların trombosit ve MPV değerleri anlamlı farklılık göstermedi (p ˃ 0,05). Child-Pugh sınıfı A-B-C olan hastaların trombosit ve MPV değerleri arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p ˃ 0,05). Vaka grubundaki hastaların trombosit ve MPV değerleri ile yine aynı grubun albümin, total bilirubin, direk bilirubin ve PTZ değerleri arasında korelasyon analizi yapıldı. Trombosit değeri ile total bilirubin, direk bilirubin ve PTZ değerleri arasında anlamlı negatif korelasyon mevcuttu (p < 0,05). Sonuç: Çalışmada en sık siroz nedenleri viral hepatitler ve etilizm olarak saptandı. Sirotik hastalarda trombosit değerleri, kontrol grubundan düşük; MPV değerleri ise kontrol grubundan yüksek saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Liver cirrhosis is a process characterized by fibrosis and normal liver structure is replaced with diffuse nodular structure. Besides the difficulty of its treatment; because of its heavy prevention, diagnosis and treatment costs; cirrhosis is a major health problem. The most common cause of cirrhosis in developing countries and our country is chronic viral hepatitis. Purpose: To determine platelet and MPV levels of patients with liver cirrhosis and investigate whether this levels contribute to bleeding and hepatic encephalopathy; to see if platelet or MPV levels have changed according to Child-Pugh classification or the etiology of cirrhosis. Materials and methods: 223 patients with cirrhosis who have been followed by Okmeydani Training and Research Hospital internal medicine policlinics or were hospitalized in internal medicine clinic between the years of 2006 and 2013, were included into the case group. Platelet count