Suriyeli öğrencilere yönelik algının kaynakları: Türk öğretmen, öğrenci ve veliler
Perception sources towards Syrian students: Turkish teachers, students and parents
- Tez No: 693722
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR ERDOĞAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Uyum, Okuldaki Kültürel Uyum, Eğitim, Göçmen Eğitimi, Çok Kültürlü Eğitim, Suriyeli Çocukların Uyum Süreçleri, Migration, Migrant, Integration, Cultural Integration at School, Education, Migrant Education, Multicultural Education, Syrian Children's Integration Process
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmanın ana konusu, okuldaki kültürel uyum süreçlerindeki algının temel kaynakları olan Türk öğretmen ve velilerin, Türk ve Suriyeli öğrenciler arasında kurulan ilişki üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Bu bağlamda etnografik olarak desenlenen nitel araştırma yöntemi ile araştırma mekânı olan İstanbul Beykoz'daki bir ilkokulda 1. ve 4. sınıf aralığında bulunan, Suriyeli öğrencilerle aynı sınıfta öğrenim gören 10 Türk öğrenci, onların velileri (anneleri) ve sınıf öğretmenleri ile 3 ayrı yarı yapılandırılmış soru formu kullanılarak derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Sahanın araştırma mekânı olan ilkokul üzerinden okuldaki kültürel uyum sürecindeki algıya etki eden temel belirleyiciler ortaya çıkarılmaya çalışılmış, okuldaki kültürel uyum hikâyeleri gözlenmiştir. Araştırma kapsamında öğrenciler arasındaki ilişkinin olumlu veya olumsuz yön kazanmasında ve Suriyeli öğrencilere yönelik belirli kalıp yargıların oluşmasında en önemli role, sınıf öğretmenlerinin sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin velileri ile kurdukları sıkı ilişki ve velilerin de öğretmenle kurduğu güven ilişkisi nedeniyle, zaman zaman Türk velilerin de Suriyeli öğrencilere yönelik algılar üzerinde etkili oldukları görülmüştür. Çalışma kapsamında öncelikle temel göçmen uyumu tartışmaları, kökeninde yatan teorilerle birlikte ele alınmış, ardından bazı göçmen eğitim teorilerine, yaklaşımlarına ve politika düzeyinde kendisine yer bulmuş uygulamalara değinilerek göçmenler için çok kültürlü bir eğitim yapısının imkânı sorgulanmıştır. Ayrıca yapılan saha araştırmasının konusu, amacı, kapsamı, sınırlılıkları, yöntemi ve bulguları anlatılarak okul içindeki kültürel uyuma etki eden mevcut algının kaynakları ile bu etkinin yönü incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The key focus of this thesis is to investigate the process of cultural integration at school and the impact of Turkish teachers and parents, who are expected to be the fundamental factors in this process, on the relationship between Turkish and Syrian students. In this regard, 10 primary Turkish pupils, in the same course as Syrians, parents and classroom teachers where in-depth interviews were conducted using the qualitative analysis approach using three different semi-structured questionnaires from 1st to 4th grades in Beykoz, Istanbul. With the observation and the ethnographic method used, the main sample, the stories were taken into consideration of the cultural integration. Accordingly, it was found that the most important determinant in the study was classroom teachers who had the most important role in the impacts of the relationship between students. It was also observing, in view of their close ties with parents, and their confidence relationships between parents and teachers, that teachers from classroom have an impact on Turkish parents' impressions of Syrian students. Within the scope of the study, firstly, the basic migrant integration negotiations were discussed together with the theories underlying it, and then some migrant education theories, approaches and practices that have taken place at the policy level were discussed, and the possibility of a multicultural education structure for migrants was questioned. Finally, by explaining the subject, purpose, scope, limitations, method and findings of the field research, it was focused on the“stories of cultural integration”that took place in the school.