0-6 yaş otizmli çocuğu olan annelerde bağlanma, savunma mekanzimaları, aleksitimi ile suçluluk ve utanç duyguları arasındaki ilişki
Attachment and defense mechanism in mothers with 0-6 years old child with autism, the relationship between alexithimia and feelings of guilt and shame
- Tez No: 693934
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, savunma biçimleri, bağlanma stilleri, suçluluk, utanç, otizm, Alexithymia, defense styles, attachment styles, guilt, shame, autism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı, 0-6 yaş grubu otizm tanısı almış çocuğu olan annelerin bağlanma, aleksitimi, savunma mekanizmaları ve suçluluk ve utanç düzeyleri arasındaki ilişkinin anlamlı olarak farklılık gösterip göstermediği incelemektir. Araştırma çalışma grubu, toplamda 0-6 yaş döneminde otizm tanısı almış çocuğa sahip 140 anneden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Veri Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Ölçeği ,Savunma Biçimleri Envanteri, Suçluluk ve Utanç Ölçeği ve Toronto Aleksitimi Ölçeği kullanılmıştır. Yakın İlişkilerde Yaşantılar Ölçeği 12 madde, Suçluluk ve Utanç Ölçeği 16 madde, Savunma Biçimleri Envanteri 26 madde ve Toronto Aleksitimi Ölçeği 20 maddeden oluşmaktadır. Araştırmada veri analizi tekniği olarak regresyon kullanılmıştır. Veriler SPSS Programı ile analiz edilmiştir. 0-6 yaş grubunda otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocuğa sahip annelerin kaygılı bağlanma stili, aleksitimi alt boyutlarını pozitif yönde ilişki görülmektedir. Diğer bir ifadeyle annelerin kaygılı bağlanma düzeyleri arttıkça duygu tanıma güçlüğü düzeylerinin arttığı bulunmuştur. Annelerin kaygılı bağlanma stili, immatür ve nevrotik savunma düzeyleri arasından anlamlı bir ilişki bulunmaktadır ve pozitif yönde ilişki görülmektedir. Annelerin kaygılı bağlanma stili, utanç ve suçluluk alt boyut düzeylerini pozitif yönde ilişki görülmektedir. Buna göre kaygılı bağlanma oranı arttıkça suçluluk ve utanç düzeyleri de artmaktadır. 0-6 yaş grubunda otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocuğa sahip annelerin kaçınma bağlanma stili, aleksitimi alt boyutlarını pozitif yönde ilişki görülmektedir. 0-6 yaş grubunda otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocuğa sahip annelerin kaçınma bağlanma stili, immatür ve nevrotik savunma düzeylerini pozitif yönde ilişki görülmektedir. Son olarak araştırmanın "0-6 yaş grubunda otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocuğa sahip annelerin kaçınma bağlanma stili, utanç ve suçluluk alt boyut düzeylerini pozitif yönde ilişki görülmektedir fakat kaçınma bağlanma düzeyinin suçluluk negatif davranış değerlendirmeleri ve suçluluk onarımı negatif yönde ilişki görülmektedir. Bu sonuca göre kaçınma bağlanma düzeyi arttıkça suçluluk negatif davranış düzeyi azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether the relationship between affiliation, alexithymia, defense mechanisms, and guilt and shame levels of mothers with children 0-6 age group with autism differ significantly. The research study group consists of 140 mothers who have a child diagnosed with autism between the ages of 0-6. Sociodemographic Data Form, Experiences in Close Relationships Scale, Defense Styles Inventory, Guilt and Shame Scale and Toronto Alexithymia Scale were used as data collection tools in the research. There is a positive correlation between the anxious attachment style and alexithymia sub-dimensions of mothers who have a child diagnosed with autism spectrum disorder in the 0-6 age group. In other words, it was found that as the anxious attachment levels of the mothers increased, the levels of emotion recognition difficulties increased. There is a significant relationship between mothers' anxious attachment style, immature and neurotic defense levels, and a positive relationship is observed. There is a positive relationship between mothers' anxious attachment style, shame and guilt sub-dimension levels. Accordingly, as the anxious attachment rate increases, the guilt and shame levels also increase. There is a positive correlation between the avoidance attachment style and alexithymia sub-dimensions of mothers who have a child diagnosed with autism spectrum disorder in the 0-6 age group. There is a positive correlation between the avoidance attachment style, immature and neurotic defense levels of mothers who have a child diagnosed with autism spectrum disorder in the 0-6 age group. Finally, there is a positive relationship between the avoidance attachment style, shame and guilt sub-dimension levels of mothers who have a child diagnosed with autism spectrum disorder in the 0-6 age group, but there is a negative relationship between the avoidance attachment level and the negative behavior evaluations of guilt and guilt repair. According to this result, as the avoidance attachment level increases, the guilt-negative behavior level decreases.